BEZ SVINJSKE MASTI NEMA SLASTI: Francuzi štrajkuju protiv zdrave hrane!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gastronomi iz Francuske ujedinili su se u svom protestu protiv izbacivanja prasetine, svinjetine i svinjske masti iz kulinarstva

Članovi francuskog Udruženja prijatelja masti, koje okuplja kuvare, kobasičare i ostale ljubitelje prasetine, poručuju svima “Prestanimo da odmašćujemo!”.

Dosta nam je onih koji skidaju masnoću. Bez masti, nema slasti! Ne kažemo da treba preterivati, ali dosta nam je aseptične kuhinje - istakla je Frederik Erme, autorka knjiga o gastronomiji i predsednica organizacije, osnovane u aprilu prošle godine.

Udruženje prijatelja masti, koje broji 80 članova, okuplja gurmane, ljubitelje masti i zaljubljenike u slasnu prasetinu.

- Treba naučiti kako se jede mast, baš kao što učimo da vodimo ljubav uz upaljeno svetlo - kažu u udruženju koje svake godine dodeljuje nagrade u vidu skulpture u obliku praseta, kuvarima, vlasnicima restorana i proizvođačima hrane koji posebnu pažnju ukazuju svinjetini.

Šef Iv Kamdebord jedan je od ovogodišnjih laureata. Preuzimajući nagradu, on je rekao da je "restoran bez masti - restoran bez života" i istakao da su suhomesnati proizvodi ponovo u trendu.

(Telegraf.rs / Tanjug)