Kakao snižava holesterol

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američki naučnici su objavili da konzumiranje proizvoda koji sadrže kakao, što pre svega podrazumeva tamnu čokoladu, može sniziti nivo "lošeg", odnosno LDL holesterola

Kakao je bogat flavanolima, prirodnim hemijskim jedinjenjima za koje je dokazano da pozitivno deluju na smanjivanje koncentracije masti (lipida) u krvi: triglicerida, LDL holesterola i HDL holesterola (dobar holesterol). Stručnjaci ukazuju da se održavanjem normalnih vrednosti lipida u krvi sprečava razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Pozitivan učinak crne čokolade, kao i ostalih proizvoda koji sadrže kakao na vrednosti holesterola u krvi značajniji je kod osoba sa većim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, lekari kažu da su potrebna dalja istraživanja s ciljem utvrđivanja optimalne dnevne doze flavanola koje bi bile primenjive za svaki dan.

(Tanjug)