Šta je to MINERALNI SASTAV VODE i kako razumeti šta to piše na etiketi?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nije svaka mineralna voda ista. U zavisnosti od prisutnih minerala i drugih karakteristika, različite mineralne vode pružaju različite pogodnosti ili rizike. Ali, da li razumemo šta na deklaraciji piše odnosno da li smo savladali abecedu minerala?

Mineralna voda je jedan od najboljih i najsigurnijih izbora za nadoknadu izgubljene tečnosti i neophodnih minerala. Osim što osvežava, mineralna voda na prirodan i delotvoran način pomaže u nadoknadi elektrolita koji se gube iz organizma i predstavlja upotrebljiv izvor pojedinih minerala. Zato bi trebalo da bude deo svakodnevne ishrane bez obzira na uzrast.

Kako se hrane i žive vrhunski sportisti uoči takmičenja?

Kako izbeći GRČEVE U NOGAMA i MIGRENU tokom trudnoće?

Ipak, nije svaka mineralna voda ista. U zavisnosti od prisutnih minerala i drugih karakteristika, različite mineralne vode pružaju različite pogodnosti ili rizike. Zato je prilikom izbora potrebno pročitati deklaraciju i birati prema mineralnom sastavu. Ali, da li razumemo šta na deklaraciji piše, odnosno da li smo savladali abecedu minerala?

Mineralne vode bogate magnezijumom su veoma retke i cenjene jer predstavljaju praktičnu i blagotvornu pomoć u zadovoljenju potreba tela za ovim mineralom. U vode bogate magnezijumom po pravilu svrstavaju se vode koje sadrže minimalno 120 mg/l magnezijuma, jer značajno povećavaju sadržaj ovog neophodnog minerala u organizmu.

Dnevna potreba organizma za ovim mineralom je od 300 do 400 mg.

No, osim na količinu magnezijuma, treba obratiti pažnju i na njegov oblik. Jer samo u obliku hidrogenkarbonata (i drugih oblika koji disosuju) obezbeđuje se optimalna apsorpcija, ulazi u krvotok, deluje kao „pomagač“ u brojnim enzimskim reakcijama i nema ograničenja u konzumiranju. S druge strane, magnezijum dostupan kao magnezijum sulfat ima isključivo laksativno dejstvo, zbog čega mineralne vode bogate takvim oblikom magnezijuma treba konzumirati ograničeno i uskladu sa uputstvom, u određeno vreme.

Uz magnezijum, poželjno je da mineralna voda sadrži i kalcijum jer ova dva minerala u sinergiji deluju na zdravlje koštanog i krvnog sistema, a međusobno utiču na njihovu primarmu apsorpciju.

Jako bitan kriterijum za izbor mineralne vode je sadržaj natrijuma. Natrijum je važan elektrolit za održavanje tonaliteta tečnosti u organizmu. Međutim njegov prekomeran unos povećava rizik od povišenog krvnog pritiska. Takođe, natrijum povećava osećaj žeđi. Uopšteno, poželjno je da mineralna voda ne sadrži više od 150 mg/l natrijuma, a takođe je značajno i u kom je obliku.

Ukratko, pri izboru mineralne vode vodite računa da:

- ima stabilan mineralni sastav i da nema ograničenja pri konzumaciji

- pomaže da se zadovolje potrebe za važnim mineralima

- sadrži minimalno 120 mg/l magnezijuma

- ima nizak sadržaj natrijuma, a sve preko 150 mg/l je prekomerno

- ima bogat sadržaj bikarbonata kako bi mogla da obezbedi povoljan uticaj na krvni pritisak i doprinese alkalizovanju oganizma

- da je dobijena iz netaknutih podzemnih izvora

- dozvoljena svim uzrastima i grupama: deci, odraslima, sportistima, trudnicama, starijim osobama

- da je gazirana, u slučaju osećaja otežanog varenja ili manjih probavnih tegoba

Mg Mivela voda je po svom mineralnom sastavu, funkciji i pitkosti u svetskim razmerama prava retkost i ima posebnu vrednost. Zato Mg Mivela nije obična mineralna voda. Zahvaljujući odnosu minerala u 1l od 343 mg magnezijuma u hidrogenkarbonatnom obliku i svega 121 mg natrijuma veoma je cenjena, preporučuje se svim uzrastima kao deo uravnotežene dnevne ishrane i nema ograničenja u konzumaciji. Gaziranost dodatno doprinosi varenju i osećaju osveženja.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na Eklinika.rs.

(Telegraf.rs)