Kad zagrizete ljutu papričicu, nipošto nemojte da se gasite vodom. Evo i zašto

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koliko vam se puta dogodilo da zagrizete nešto za šta niste znali da je ljuto, pa tražite nešto da ugasite vatru? Prva pomisao - voda! Ali, to je potpuno pogrešno

Znojavo čelo, pa čak i suze koje teku u potocima, obeležavaju svaki obrok koji sadrži ljutu papriku. Da li je bilo ljuće nego što ste mislili ili vam je neko podmetnuo, prvo što uradite je – posegnete za čašom vode. Evo zašto to nije dobra ideja.

- Krivac za to što vas peku usta je jedinjenje kapsaicin, koji se vezuje za proteine na nepcu i uzrokuje osećaj vreline. Tada neuroni šalju mozgu poruku da se u telu nalazi nešto što uzrokuje toplotu i bol, pojašnjava Kristofer Gulgas, profesor hemije sa Univerziteta u Sinsinatiju.

- Nažalost, kapsaicin se ne rastvara u vodi, pa ga tečnost koju ste popili, neće ukloniti iz usta - tvrdi Gulgas.

VODA NE, ALI KOCKA LEDA - DA!

- Ipak, kocka leda može da pomogne, dodaje. Voda neće olakšati bol, ali hladnoća hoće. Ali još bolje rešenje je žvakati komad hleba jer će apsorbovati tečnost iz usta i tako "povući" molekule kapsaicina sa receptora.

Ovako izgleda kad neko proba da pojede najljuću papriku na svetu:

- Ono što će najviše pomoći su mlečni proizvodi i to od punomasnog mleka, poput jogurta ili sladoleda - poručuje Gulgas.

Ovaj klinja rešio je da pojede NAJLJUĆU papričicu na svetu. Šta mislite, kako se završilo? (VIDEO)

Sada znate šta vam je činiti idući put kada pojedete nešto ljuto, nemojte posezati za čašom vode, barem ne ako to radite samo da "ublažite vatru".

(Telegraf.rs / Večernji)