Uskoro će vam biti ZABRANJENO da koristite PLASTIČNE čaše, tanjire i escajg

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko za neku godinu budete krenuli na piknik u prirodi, znajte da više nećete smeti da koristite proizvode od plastike

Svi vole, makar vikendom kad je lepo vreme, da organizuju izlet ili roštiljanje u prirodi. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, danas je to lako, jer imamo zgodne lagane čaše, tanjire, pribor za ručavanje, pa čak i ambalažu od plastike.

Pijete iz plastičnih flaša? Jedete iz plastičnih tanjira? Ako imaju ovu oznaku, mogu da vas ubiju!

SVE PTICE NA OVOM OSTRVU JEDU PLASTIKU: Misle da su lignje, pa onda u mukama uginu od njih (VIDEO)

Ali, sve ove praktične stvari uskoro će biti zabranjene zakonom. Za početak u Francuskoj, gde je vlast odlučila da preduzme sve neophodne mere zaštite životne sredine.

Stvar je u tome što se plastični proizvodi užasno teško razgrađuju, a s obzirom na to da izletnici baš i nisu uvek savesni da baš sve što su koristili ponesu sa sobom i bace u kontejnere za reciklažu, jasno vam je koliki je to problem za živi svet.

Zato su Francuzi odlučili da zabrane upotrebu svih proizvoda od plastike koja nije biorazgradiva. Ova mera u toj zemlji usvojena je prošlog meseca, a kompanije za proizvodnju plastike i potrošači imaće rok da se prilagode do 2020. godine.

Ekološke organizacije su oduševljeno dočekale novi zakon, ali ima i onih koji kažu da je to, zapravo, kršenje pravila Evropske unije o slobodnom kretanju robe.

- Apelujemo na Evropsku komisiju da postupi ispravno i preduzme sve pravne korake protiv Francuske zbog povrede evropskog prava - rekao je Imon Bejts, sekretar “Pack2Go Europe”, organizacije koja predstavlja evropske proizvođače ambalaže.

Inače, Francuska je već zabranila upotrebu plastičnih kesa, a u mnogim zemljama Evropske unije u prodavnicama ne dobijate plastične kese, već ih kupujete i to po vrlo paprenoj ceni.

Evo kako da od plastične flaše napravite nešto korisno:

(Telegraf.rs)