• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

HALAL TEST: Otkriva da li vam je neko podvalio svinjetinu ili alkohol!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska firma "Capital Biotech", sa sluhom za potrebe muslimana koji se hrane u skladu sa striktnim pravilima svoje vere, lansirali su na tržištu mali, prenosivi uređaj koji detektuje prisustvo svinjetine u hrani ili alkohola u piću

  • 3

"Halal test", ne veći od testa za trudnoću, koji se može kupiti po ceni od 6,90 evra, pomaže muslimanima da otkriju tragove svinjetine ne samo u namirnicama, već i u kozmetičkim proizvodima i lekovima. Isto tako, postoji verzija ovog testa koji detektuje prisustvo alkohola.

Vlasnici kompanije "Capital Biotech", Žan Fransoa Žilijen i Abderahman Šaui, su o ovom testu razmišljali još dok su bili na studijama, u vreme izbijanja skandala sa konjskim mesom u gotovim jelima koji je pre dve godine potresao Evropu.

Foto: HalalTest Foto: HalalTest

Žilijen je, u međuvremenu, razvio nekoliko testova za osobe koje pate od intoleracije na hranu i drugih ozbiljnijih alergija.

- Abderahman mi je predložio da proširim svoj asortiman i tada smo došli na ideju da razvijemo specifičan test koji otkriva svinjski DNK - objasnio je Žilijen u izjavi za Rojters.

Foto: HalalTest Foto: HalalTest

Iako test ne može korisniku da pruži informaciju da li je hrana u potpunosti halal, tj. da je životinja zaklana na propisan način, dvoje mladih preduzetnika su za samo jedan dan dobili više od 10.000 narudžbina.

U Francuskoj živi pet miliona Muslimana, što je oko osam odsto stanovništva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • hhhhh

    25. oktobar 2014. | 17:20

    uvek im mogu pljunuti u meso

    Podelite komentar

  • Mesar

    26. oktobar 2014. | 11:51

    Da li u mojoj svinjetini ima svinjetine? Danas za ručak kupus sa svinjetinom i pivo posle toga. Mudžosi nek jedu skakavce.

    Podelite komentar