Ovo je neoprostiva greška: Italijanski kuvari otkrivaju u čemu najviše grešimo kod pripreme bolonjez sosa
Mnogima omiljeni sos za špagete, kuvari širom sveta svakodnevno pogrešno pripremaju
Gurmani, ljubitelji špageta sa bolonjeze sosom, užasnuti su raznim varijantama pripreme ovog italijanskog specijaliteta.
Tako se širom planete, umesto mlevene junetine, sosu dodaje piletina ili ćuretina.
U nameri da povrate integritet i originalnost bolonjeza, italijaski kuvari, odlučili su da upozore sve ljude u čemu to najviše greše kada je priprema ovog sosa u pitanju.
Originalni recept, koji je zaštićen još 1982. godine u Bolonji, sadrži i slaninu, šargarepe, celer, crni luk, sos od paradajza i malo vina.
Kulinarski stručnjaci napominju da je najčešća greška pri serviranju bolonjeze sosa serviranje sa špagetama, a da bi sa bogatim mesnim sosom trebalo poslužiti taljatele.
Nije samo bolonjeze pogrešno interpretiran italijanski specijalitet, to su još i špageti karbonara, pica Napolitana, pesto i tiramisu.
VIDEO: Mladić uz pomoć hrane stvara muziku
(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)