Da li znate šta je portokalopita? Od danas to je vaša omiljena pita (RECEPT)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Napravite jedan od omiljenih grčkih dezerta čiji naziv dolazi od reči "portokali" što znači pomorandža.

foto: printscreen/youtube/Akis Petretzikis

Sastojci za sirup:

700 grama šećera

500 grama vode

Osnovni sastojci za pitu:

5 pomorandži

1 paket kora za pitu

250 grama šećera

250 ml semenog ulja

250 grama mleka sa najviše posto masti

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

2 vanilina šećera

3 jaja

Za serviranje (po želji):

sladoled

PRIPREMA:

- od 5 pomorandži kuvajte sat vremena u vodi samo dve.

- ostavite ih da se ohlade

- ostale tri iscedite

foto: printscreen/youtube/Akis Petretzikis

Priprema sirupa:

- Prokuvajte vodu sa šećerom. Kada se šećer istopi i prokuva sklonite ga sa vatre i dodajte sok od 3 pomorandže i ostavite sa strane.

- Neka se sirup dobro ohladi.

Priprema pite:

Dok se hladi sirup izvadite i kore - poređajte ih jedne pored drugih (da se ne dodiruju) i ostavite ih da se suše od jednog do tri sata. Sremne su onog trenutka kada postanu jako lomljive.

Zagrejte rernu na 160 stepeni.

Prokuvane 3 narandže isecite na pola i iscedite.

Dodajte šećer i ulje. Izmešajte mikserom sve.

Dodajte mleko, prašak za pecivo, sodu, vanilin šećer, jaja i miksujte sve dok smesa ne postane glatka.

Sada već osušene kore ređajte jednu na drugu, a onda ih sve zajedno rukama izlomite na najsitnije komade.

Komadiće kore dodajte u činiju sa smesom iz pet puta i varjačom blago mešajte.

Premažite puterom i brašnom pleh veličine 25x30cm.

Izručite smesu i pecite 40 do 45 minuta dok portokalopita ne postane zlatna.

Čim izvadite pitu iz rerne prelijte je hladnim sirupom.

Neka se malo ohladi na sobnoj temperaturi, nakon čega je treba prebaciti u frižider.

Isecite na komade, a po želji možete dodati sladoled.

Prijatno!

(Telegraf.rs)