Možda ne možete da letujete na Mikonosu, ali možete da napravite tradicionalnu pitu sa ovog ostrva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pita od luka je nešto najukusnije što ćete probati!

Foto: pixabay.com

Pita na koju su stanovnici Mikonosa jako ponosni!

Sastojci za kore:

350 grama brašna

3 supene kašike maslinovog ulja

so

Za smesu:

1kg ovčjeg belog sira

1 veliki ljubičasti luk, izrendan

5-6 glavica crnog luka, sitno iseckanog

2 jaja

pola šolje mirođije

so, biber

Priprema:

Mikserom umutite brašno i so. Dodajte ulje i malo po malo oko 3/4 šolje mlake vode.

Miksujte sve dok test ne postane kao guma. Oblikujte ga kao loptu i ostavite da "odmori" barem jedan sat na nekom toplijem mestu.

U međuvremenu pripremite smesu:

Viljuškom izmrvite sir, pa ga umešajte sa lukom, mirođijom, uljem i jajima (koja ste prethodno umutili), a na kraju dodajte so i biber.

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Podelite testo na dva dela, ali da jedan bude veći od drugog.

Nauljite pleh i uzmite veći deo testa i razvijte ga u plehu tako da pokrije površinu pleha, ivice i da visi još sa svih strana.

Izručite smesu i prekrijte manjim delom razvijenog testa, a onda uvijte testo koje visi po krajevima i spojite sa drugim slojem.

Odmah isecite pitu na komade.

Izbockajte je da može da "diše" i malo premažite uljem.

Pecite je jedan sat dok ne postane zlatna.

Prijatno!

(Telegraf.rs)