Možda ne možete da letujete na Mikonosu, ali možete da napravite tradicionalnu pitu sa ovog ostrva
Pita od luka je nešto najukusnije što ćete probati!
Pita na koju su stanovnici Mikonosa jako ponosni!
Sastojci za kore:
350 grama brašna
3 supene kašike maslinovog ulja
so
Za smesu:
1kg ovčjeg belog sira
1 veliki ljubičasti luk, izrendan
5-6 glavica crnog luka, sitno iseckanog
2 jaja
pola šolje mirođije
so, biber
Priprema:
Mikserom umutite brašno i so. Dodajte ulje i malo po malo oko 3/4 šolje mlake vode.
Miksujte sve dok test ne postane kao guma. Oblikujte ga kao loptu i ostavite da "odmori" barem jedan sat na nekom toplijem mestu.
U međuvremenu pripremite smesu:
Viljuškom izmrvite sir, pa ga umešajte sa lukom, mirođijom, uljem i jajima (koja ste prethodno umutili), a na kraju dodajte so i biber.
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Podelite testo na dva dela, ali da jedan bude veći od drugog.
Nauljite pleh i uzmite veći deo testa i razvijte ga u plehu tako da pokrije površinu pleha, ivice i da visi još sa svih strana.
Izručite smesu i prekrijte manjim delom razvijenog testa, a onda uvijte testo koje visi po krajevima i spojite sa drugim slojem.
Odmah isecite pitu na komade.
Izbockajte je da može da "diše" i malo premažite uljem.
Pecite je jedan sat dok ne postane zlatna.
Prijatno!
(Telegraf.rs)