Zaboravljene beleške Merilin Monro otkrivaju recept koji je tek nedavno ugledao svetlost dana
Svašta je nađeno u arhivi ikone holivudskog filma, a između ostalog i ovaj neobični način pripreme jela
Nedavno pronađena zbirka ličnih beleški, pesama i recepata Merilin Monro otkrila je i nesvakidašnji recept za nadev - gustu smesu kojom se mogu puniti razna jela.
U SAD se recept za nadev uglavnom sastoji iz celera, kobasice, svežeg hleba i začina. Ali Merilin je koristila sastojke kao što su suvo grožđe, kuvana jaja i ćureću džigericu.
Zato što je bila udata za Džoa DiMađija, usvojila je razne italijanske ukuse. Ovo objašnjava njeno dodavanje suvog grožđa, pinjola, velike količine parmezana i origana.
Evo šta vam je od sastojaka potrebno da biste napravili Merilinin nadev:
- 300 grama hleba s kiselim testom
- 220 g pileće ili ćureće džigerice ili srca
- 220 g mlevene junetine
- 1 supena kašika ulja
- 4 iseckane stabljike celera
- 1 veliki iseckani luk
- 2 šoljice iseckanog peršuna
- 2 iseckana tvrdo kuvana jaja
- 1 i po šoljica suvog grožđa
- 1 šoljica izrendanog parmezana
- 1 i 1/4 šoljica iseckanih pinjola ili oraha
- 2 supene kašike origana
- 2 supene kašike ruzmarina
- 2 supene kašike majčine dušice
- 3 lovorova lista
- 1 supena kašika soli
- 1 supena kašika bibera
- 1 supena kašika mažurana, 1 supena kašika sušene žalfije, pola supene kašike muskatnog oraščića, pola supene kašike đumbira
Priprema:
300 grama hleba s kiselim testom potopite u hladnu vodu na 15 minuta. Potom izvadite hleb i iseckajte ga na komadiće. Suvo grožđe potopite u vodu na 30 minuta.
Ispržite mlevenu junetinu na srednje jakoj vatri. Kad to završite, u veliku činiju ubacite i izmešajte hleb, junetinu, celer, luk, peršun, jaja, suvo grožđe, parmezan i orahe (pinjole).
Preostale sastojke ubacite u manju činiju i dodajte poslednji navedeni miks začina i dobro promešajte.
Sve sastojke rasporedite po plehu.
Pecite nadev jedan sat na 350 stepeni dok se vrh ne pretvori u zlatnu braon boju. Krajnji rezultat je lep - raznobojan sa raznim teksturama i vizualijama.
(Telegraf.rs)