Zaboravljene beleške Merilin Monro otkrivaju recept koji je tek nedavno ugledao svetlost dana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svašta je nađeno u arhivi ikone holivudskog filma, a između ostalog i ovaj neobični način pripreme jela

Foto: Guliver/Gareth Cattermole/Getty Images

Nedavno pronađena zbirka ličnih beleški, pesama i recepata Merilin Monro otkrila je i nesvakidašnji recept za nadev - gustu smesu kojom se mogu puniti razna jela.

U SAD se recept za nadev uglavnom sastoji iz celera, kobasice, svežeg hleba i začina. Ali Merilin je koristila sastojke kao što su suvo grožđe, kuvana jaja i ćureću džigericu.

Zato što je bila udata za Džoa DiMađija, usvojila je razne italijanske ukuse. Ovo objašnjava njeno dodavanje suvog grožđa, pinjola, velike količine parmezana i origana.

Foto: Pixabay.com

Evo šta vam je od sastojaka potrebno da biste napravili Merilinin nadev:

-  300 grama hleba s kiselim testom

- 220 g pileće ili ćureće džigerice ili srca

- 220 g mlevene junetine

- 1 supena kašika ulja

- 4 iseckane stabljike celera

- 1 veliki iseckani luk

- 2 šoljice iseckanog peršuna

- 2 iseckana tvrdo kuvana jaja

- 1 i po šoljica suvog grožđa

- 1 šoljica izrendanog parmezana

- 1 i 1/4 šoljica iseckanih pinjola ili oraha

- 2 supene kašike origana

- 2 supene kašike ruzmarina

- 2 supene kašike majčine dušice

- 3 lovorova lista

- 1 supena kašika soli

- 1 supena kašika bibera

- 1 supena kašika mažurana, 1 supena kašika sušene žalfije, pola supene kašike muskatnog oraščića, pola supene kašike đumbira

Foto: Pixabay.com

Priprema:

300 grama hleba s kiselim testom potopite u hladnu vodu na 15 minuta. Potom izvadite hleb i iseckajte ga na komadiće. Suvo grožđe potopite u vodu na 30 minuta.

Ispržite mlevenu junetinu na srednje jakoj vatri. Kad to završite, u veliku činiju ubacite i izmešajte hleb, junetinu, celer, luk, peršun, jaja, suvo grožđe, parmezan i orahe (pinjole).

Preostale sastojke ubacite u manju činiju i dodajte poslednji navedeni miks začina i dobro promešajte.

Sve sastojke rasporedite po plehu.

Pecite nadev jedan sat na 350 stepeni dok se vrh ne pretvori u zlatnu braon boju. Krajnji rezultat je lep - raznobojan sa raznim teksturama i vizualijama.

(Telegraf.rs)