Bakin recept za neprevaziđenu "mazalicu" našeg detinjstva - tradicionalni džem od šljiva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Savršen uz palačinke, za pripremu starinskih kolača

Foto: Shutterstock

Sezona šljiva je već na izmaku, iskoristite povoljne cene ovog voća i napravite džem koji je jednako popularan i kod dece i kod odraslih.

Šljiva, najpoznatija srpska voćka sada se može kupiti kod piljara i za 50-ak dinara, a da biste skuvali otprilike 5 tegli ovog starinskog džema, potrebno vam je oko 7 kilograma šljiva.

Tajna dobrog džema od sočnih šljiva je u dužini kuvanja, tvrde iskusne domaćice, zato opašite kecelju i "bacite" se na posao!

Foto: pixabay.com

Bakin džem od šljiva

Namirnice:

- 7 kg šljiva,

- 1 kg šećera,

- malo cimeta,

- par karanfilića,

- 2 kesice vanilin šećera

Priprema: Šljive oprati i povaditi koštice. Uveče ih staviti u duboki lonac, pa dodati šećer. Dobro promešati i ostaviti da tako odstoje preko noći, da šljive puste svoj sok. Nakon 10-ak sati staviti na slabiju vatru i kuvati otprilike 2,5-3, sata uz neprestano mešanje. Pred kraj dodati po ukusu cimeta, par karanfilića i vanilin šećera. Skuvan džem sipati do vrha u čiste, suve i mlake tegle. Zatvoriti poklopcem i odmah okrenuti tegle naopačke. Ostaviti tako da odstoje 15 minuta, pa vratiti u prvobitan položaj.

Ovako pripremljen džem bez dodatih konzervanasa može dugo da se traje.

Prijatno!

(Telegraf.rs)