Bakin recept za neprevaziđenu "mazalicu" našeg detinjstva - tradicionalni džem od šljiva
Savršen uz palačinke, za pripremu starinskih kolača
Sezona šljiva je već na izmaku, iskoristite povoljne cene ovog voća i napravite džem koji je jednako popularan i kod dece i kod odraslih.
Šljiva, najpoznatija srpska voćka sada se može kupiti kod piljara i za 50-ak dinara, a da biste skuvali otprilike 5 tegli ovog starinskog džema, potrebno vam je oko 7 kilograma šljiva.
Tajna dobrog džema od sočnih šljiva je u dužini kuvanja, tvrde iskusne domaćice, zato opašite kecelju i "bacite" se na posao!
Bakin džem od šljiva
Namirnice:
- 7 kg šljiva,
- 1 kg šećera,
- malo cimeta,
- par karanfilića,
- 2 kesice vanilin šećera
Priprema: Šljive oprati i povaditi koštice. Uveče ih staviti u duboki lonac, pa dodati šećer. Dobro promešati i ostaviti da tako odstoje preko noći, da šljive puste svoj sok. Nakon 10-ak sati staviti na slabiju vatru i kuvati otprilike 2,5-3, sata uz neprestano mešanje. Pred kraj dodati po ukusu cimeta, par karanfilića i vanilin šećera. Skuvan džem sipati do vrha u čiste, suve i mlake tegle. Zatvoriti poklopcem i odmah okrenuti tegle naopačke. Ostaviti tako da odstoje 15 minuta, pa vratiti u prvobitan položaj.
Ovako pripremljen džem bez dodatih konzervanasa može dugo da se traje.
Prijatno!
(Telegraf.rs)