Gurmanska prasetina zalivena pivom po receptu Marka Živića

Vreme čitanja: oko 1 min.

Glumac je majstor za gurmansku prasetinu, a evo u čemu je tajna savršenog pečenja

Foto: Profimedia, Marko Jovanović

Glumac Marko Živić koji briljira u ulozi kriminalca Vasilija Trnavca u jednoj od najpopularnijih domaćih serija "Senke nad Balkanom", a čije se emitovanje druge sezone iščekuje s nestrpljenjem, ljubitelj je tradicionalnih sprskih đakonija.

I mada danas češće ruča po kafanama, rado se seća studentskih žurki i prvih kulinarskih poduhvata.

Da je talenat za kuhinju, pokazao je na proslavi jedne Nove godine kada je napravio savršeno praseće pečenje. Tajna je, po njegovim rečima, u strpljenju u velikim količinama piva kojim se meso zaliva...

Foto-ilustracija: pixabay.com

Praseće pečenje zaliveno pivom

Namirnice:

- 1/2 praseta (7-8 kg), 

- so, 

- mast, 

- pivo

Priprema: Posoliti očišćeno prase spolja i iznutra, ostaviti neko vreme da upije so. Rernu zagrejati na najjaču temperaturu. Prase premazati mašću i odozgo ga politi malo vodom. Staviti da se peče. S vremena na vreme, preliti vodom i zalivati pretopom (tačnošću koja se nakupi u plehu) i pivom naizmenično. Kad lepo porumeni i uhvati se korica s gornje strane, okrenuti ga na drugu stranu. Prase je pečeno kada se kosti na nožicama odvajaju od mesa (u proseku, peče se 3 do 4 sata).

Prijatno!

(Telegraf.rs)