Hilandarski recept za lososa sa pomorandžom je vekovima čuvan u najstrožoj tajnosti. I to s razlogom
Više od hiljadu godina monasi Hilandara se nakon popodnevne službe okupljaju u manastirskoj trpezariji kako bi zajedni obedovali
Najpoznatiji pravoslavni muški manastir Hilandar sagrađen je 1198. godine na ruševinama starog manastira na Svetoj gori na severu Grčke, a na inicijativu Svetog Save i uz pomoć uglednih monaha. Manastir je bez prekida nastanjen od 12. veka i danas broji više od 50 monaha.
Više od hiljadu godina monasi Hilandara se nakon popodnevne službe okupljaju u manastirskoj trpezariji kako bi zajedni obedovali.
Za ručak se najčešće služe riba, povrće, pirinač i tople čorbe, sve pripremljeno po recepturama koje su vekovima čuvane u tajnosti.
Jedno od jela čiji je recept tajna već više stotina godina, jeste losos sa pomorandžom, a evo kako ga pripremaju na Hilandaru.
Losos sa pomorandžom
Namirnice:
- 600 g fileta lososa,
- 2 pomorandže,
- krupna himalajska so,
- biber
Priprema: Pomorandže isečći na kolutove. Filete lososa začiniti po ukusu krupnom himalajskom solju i biberom. Prekriti kolutovima pomorandže i poslagati u nauljan pleh, pa peći 7 do 10 minuta na 180 stepeni Celzijusovih. Služiti uz prilog od povrća.
Prijatno!
Sutra vam pripemamo još jedan tajni recept iz Hilandara i to za krem supu od povrća - ne propustite da ga pročitate!
(Telegraf.rs)