Bila je izvrsna glumica, ali i kuvarica: Naučite kako da napravite veknu a la Milena Dravić

Vreme čitanja: oko 1 min.

Milena Dravić je ovaj recept nazvala Vekna

Foto: A. Nalbantjan, rolati-recepti.blogspot.com

Snimila je više od sto filmova, igrala u serijama, pozorišnim predstavama, a ume i da kuva, i to sve. Kaže da je talenat nasledila od majke, a kada se tome doda i mašta, onda je lako pripremiti i veknu a la Milena Dravić.

Sameljite tri-četiri komada belog pilećeg mesa (mogu i pileće grudi). Dok meljete meso, jedna kriška starog hleba "kupa se" u mleku, kuvate jaja (dva komada i to tvrdo), seckate slaninicu (sto grama), pevate Breninu "... sitnije, Cile, sitnije..." i pripremate vanglu u kojoj ćete od ovog materijala, i još soli, bibera, senfa i peršuna, formirati veknu. U sredinu vekne stavite pride još jedno tvrdo kuvano jaje.

Veknu stavite u vatrostalni pleh, ali tek kada na dno položite slaninu isečenu po dužini. Slanina mora da pokrije celo dno. Tek sada se pažljivo polaže vekna.

Nije kraj.

Preko vekne stavljate kaiševe slanine. Veknu ušuškate slaninom sa svih strana i stavljate u rernu. Pečete na umerenoj vatri.

Za to vreme, na brzaka, za dva do tri minuta, na puteru propržite pečurke (do četristo grama), prelijete ih mileramom, izmešate i postavite kao stražu oko vekne.

Pečenje traje još 15 do 20 minuta.

Pije se belo vino sorte šardone i to iz Mačkovog podruma, i čita laka literatura.

(Telegraf.rs/"Kuvari glumci", Milan D. Špiček)