Posle recepta za starinske uštipke više nikada nećete želeti nijedne druge
Uštipci su idealni za goste i ukućane, za doručak i večeru, za vredne i lenje domaćice
Uštipke niko ne odbija, a evo jednog starinskog recepta iz "Velikog narodnog kuvara" iz 1983. godine.
Sastojci:
- pola litre vode
-Pola kilograma mekog brašna
- 3 jajeta
- mast
Priprema:
Usuti u šerpu pola litre vode, malo je posoliti i zagrejati na šporetu. Zasebno dobro umutiti 3 žumanceta varjačom. Zatim u žumanca postepeno dodavati toplu vodu, neprestano mešajući dok se sva voda ne utroši. Posle toga usuti pola kilograma mekanog brašna i lupati varajčom dok testo ne dobije mehure.
Ulupati čvrst sneg od 3 belanceta i lako ga umešati u testo. U tiganj za krofne staviti dosta masti, dobro je zagrejati na ringli, od testa odvajati manje količine kašikom, spuštati ih na vrelu mast i pržiti.
Rumene ušipke vaditi rešetkastom kašikom iz masti na veliki tanjir pa ih posuti prah šećerom.
Služite ih dok su topli!
(Telegraf.rs)