Recept za jedan od najukusnijih božićnih kolača u Grčkoj: Bez njega je Nova godina nezamisliva
Recept je više nego jednostavan, a specijalitet preukusan
Melomakarone su tradicionalni grčki božićni kolači u obliku jajeta natopljeni sirupom od meda, bez kojih je novogodišnja trpeza nezamisliva.
Sastojci za kolač:
2 kafene šolje maslinovog ulja
3/4 šolje šećera
3/4 šolje soka od narandže
1/4 brendija
7-8 šolja brašna za sve namene
2 kafene kašičice praška za pecivo
Sastojci za sirup:
2 šolje meda
2 šolje šećera
2 šolje vode
Kako pripremiti melomakarone?
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Sjedinite prva četiri sastojka (ulje, šećer, sok i brendi), a potom lagano dodajte ostale suve sastojke.
Umešajte testo na duguljaste rolne i oblikujte ga u male pitice veličine jajeta.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 30 minuta.
Kako pripremiti sirup?
Kuvajte med, šećer i vodu oko 5 minuta, a potom potopite melomakarone u sos.
Ostavite ih da upiju nekih 15-ak minuta, izvadite ih iz sirupa i popite naseckanim orasima i cimetom.
Prijatno!
(T.T./Telegraf.rs)