Brašno se čuva u frižideru? 14 namirnica koje sigurno pogrešno odlažete
Da li ste ikada potražili na internetu kako se odlažu određene namirnice?
Navikli smo da većinu namirnica koje kupimo u prodavnici, odložimo u frižider. Pored voća, povrća, hleba i slatkiša, neki ljudi u frižideru drže marinade, soseve i konzerve. Pogrešno odlaganje može loše uticati na određene namirnice. Bright side je napravio listu od 14 namirnica koje ljudi najčešće pogrešno odlažu.
Stvari koje bi trebalo da držimo u kredencu daleko od svetlosti
Hleb
Najbolje mesto za držanje hleba je kutija za hleb. Kada stavite hleb u kutiju, ostavite malo soli pored njega kako bi sprečili pojavu buđi. Ako ostavite veknu u plastičnoj kesi, hleb će ostati mekan, ali postoji velika šansa da će za nekoliko dana ubuđati. Plastične kese ne dozvoljavaju hlebu da diše, one stvaraju vlagu koju gljive obožavaju. Držanje hleba u frižideru takođe nije dobra ideja, jer na niskim temperaturama voda brže isparava, pa hleb može veoma brzo postati suv.
Ako želite da hleb održite duže svežim, možete ga ostaviti u zamrzivaču od četiri do šest meseci.
Čokolada
Ovaj slatkiš je lako skladištiti. Najbolje je da je držite na hladnom i mračnom mestu. Ne bi trebalo da je stavljate u frižider. Razlika u temperaturi će dovesti do kontenzacije vode na površini čokolade koja će se pretvoriti u belu naslagu. Ovo ne utiče na ukus, ali zbog toga čokolada izgleda neprivlačno.
Med
Veruje se da med nema rok trajanja i da može trajati skoro zauvek. Najvažnija stvar je da ga pravilno čuvate. Med mora da stoji na hladnom i mračnom mestu, ali ne u frižideru. U frižideru se može kristalizovati i izgubiti neke od svojih dobrih osobina.
Maslinovo ulje
Ovo ulje bi trebalo da se čuva na sobnoj temperaturi, daleko od sunčevih zraka. Ne stavljajte ga u frižider, jer niske temperature mogu dovesti do stvaranja beličastih delova u ulju (kondenzovana voda).
Crni i beli luk
Kako bi vam luk trajao duže, veoma je bitno kako ćete ga skladištiti. Najbolje da ga držitena hladnom i suvom mestu, na primer u maloj kutiji unutar kredenca. Ako imate veću količinu luka, možete ih zavezati jedan za drugi i ostaviti ih da vise u suvoj prostoriji.
U frižideru se beli i crni luk brže kvare, ubuđaju se.
Stvari koje treba da stoje na polici ili na kuhinjskom stolu
Narandže i ostali citrusi
Citrusi mogu stajati na kuhinjskom stolu i neće se brzo pokvariti. Nemojte ih stvaljati u frižider, jer niske temperature mogu uticati na ukus voća.
Avokado
Pravilno skladištenje avokada je veoma težak zadatak. Ako je voće zrelo, stavite ga u frižider na što nižoj temperaturi. Ako avokado još nije zreo ne bi trebalo da ga držite u frižideru, jer će hladnoća usporiti proces sazrevanja.
Krastavci
Ovo povrće može stajati u frižideru, ali samo nekoliko dana. Niske temperature čine da krastavac brže truli. Kako bi zadržali svežinu krastavca duži period vremena, držite ga van frižidera, na polici ili stolu.
Patlidžan
Ovo povrće ne podnosi niske temperature. U frižideru postaje mekano i brzo gubi svoja nutritivna svojstva. Najbolje je da patlidžan držite na sobnoj temperaturi, daleko od sunca.
Paradajz
Iako silno želite da paradajz stavite u frižider, nemojte! Frižider će učiniti da on izgubi svoj prirodan ukus. Hladan vazduh usporava proces prirodnog sazrevanja paradajza i uništava tanke membrane unutar njega. To je ono što čini paradajz manje sočnim. Držite ih na sobnoj temperaturi u providnoj kutiji.
Namirnice koje treba da stoje u frižideru
Jaja
Domaćice se često raspravljaju oko toga kako se jaja pravilno skladište. Neke kažu da su jaja sveža jedino kada stoje u frižideru, dok druge tvrde da treba da ostanu na sobnoj temperaturi. Obe strane se slažu da se jaja ne drže u vratima frižidera, jer razlika u temperaturi može umanjiti životni vek ove namirnice. Eksperti ne preporučuju da se jaja vade iz kupovne ambalaže, jer ih kutija duže vreme održava svežim.
Brašno
Brašno deluje prilično lako za skladištenje, ali zapravo nije. Visoka vlažnost i visoke temperature mogu dovesti do pojave buba ili buđi u brašnu, pa samim tim možete odmah da ga bacite. Najbolja opcija za odlaganje brašna je zatvorena tegla, u frižideru ili u kredencu. Temperatura treba da bude između 10 i 18 stepeni.
Orašasti plodovi
Uprkos činjenici da mnogi od nas misle da se orašasti plodovi drže na sobnoj temperaturi, to nije tačno. Neki plodovi poput badema i oraha mogu stajati nedelju ili dve dana u toplom prostoru, ali će se nakon toga pokvariti. Najbolje je da orašaste plodove sklonite sa svetla, vlage i visokih temperatura. Trebalo bi da ih držite u frižideru. Na taj način ćete moći da ih koristite u narednih 9 meseci.
Celer
Za raliku od svog rođaka peršuna, celer mora biti u frižideru. Ne uvijajte ga u plastičnu foliju, jer će istruliti. Možete ga uviti u aluminijumsku foliju.
(K.B.)