Recept naših baka: Ukus ovog kolača će vas sigurno vratiti u detinjstvo
Starinska poslastica idealna za mirne vikende
Čupava kata je savršeni starinski kolač za popodnevno okupljanje i idealan za zimske dane uz šoljicu čaja.
Sastojci:
- 3 žumanca
- 3 kašike šećera
- 150 grama margarina
- 300 grama brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike mleka
Premaz:
- 4 kašike džema
Fil:
- 150 grama oraha
- 3 belanceta
- 200 grama šećera u prahu
Priprema:
Žumance i šećer penasto umutite, pa dodajte margarin i brašno, prašak za pecivo i mleko i mutite dok smesa ne postane glatka.
Kada se testo sjedinilo, napravite 3 jednake loptice. Jednu lopticu odmah stavite u frižider ili u zamrzivač.
Tepsiju nauljite i pobrašnavite pa u nju razvucite prvu lopticu, zatim je premažite marmeladom. Na radnoj ploči razvijte drugu lopticu pa je pomoću oklagije prenesite u pleh. Ako se raspadne, nema veze. Samo je spojite i na nju stavite fil.
Fil pravite tako što ćete umutiti belance, a zatim mu dodati šećer u prahu i orahe. Umućen fil stavite na kolač, pa izvadite onu lopticu od testa iz zamrzivača i lagano je narendajte po vrhu.
Pecite na 200 stepeni pola sata.
Prijatno!
(Telegraf.rs)