Recept naših baka: Ukus ovog kolača će vas sigurno vratiti u detinjstvo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Starinska poslastica idealna za mirne vikende

Printskrin: Youtube/Bakina Vanglica

Čupava kata je savršeni starinski kolač za popodnevno okupljanje i idealan za zimske dane uz šoljicu čaja. 

Sastojci:

  • 3 žumanca
  • 3 kašike šećera
  • 150 grama margarina
  • 300 grama brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike mleka

Premaz:

  • 4 kašike džema

Fil:

  • 150 grama oraha
  • 3 belanceta
  • 200 grama šećera u prahu

Priprema:

Žumance i šećer penasto umutite, pa dodajte margarin i brašno, prašak za pecivo i mleko i mutite dok smesa ne postane glatka.

Kada se testo sjedinilo, napravite 3 jednake loptice. Jednu lopticu odmah stavite u frižider ili u zamrzivač.

Tepsiju nauljite i pobrašnavite pa u nju razvucite prvu lopticu, zatim je premažite marmeladom. Na radnoj ploči razvijte drugu lopticu pa je pomoću oklagije prenesite u pleh. Ako se raspadne, nema veze. Samo je spojite i na nju stavite fil.

Fil pravite tako što ćete umutiti belance, a zatim mu dodati šećer u prahu i orahe. Umućen fil stavite na kolač, pa izvadite onu lopticu od testa iz zamrzivača i lagano je narendajte po vrhu.

Pecite na 200 stepeni pola sata.

Prijatno!

(Telegraf.rs)