Bakin kolač, mekan kao duša: Recept za jeftinu poslasticu koju možete da napravite za 15 minuta
Ukus koji se pamti!
Sve generacije u Srbiji odrasle su na galetama, popularnom kolaču koji se peče u posebnom kalupu. Kako su nam ga uglavnom pravile naše bake, tako je dobio i naziv „Bakin kolač“.
Zgodan je kad vam se jede nešto slatko, a u kući nemate puno sastojaka, niti puno vremena. Možete da ga premažete kremom ili džemom, da ga jedete sa mlekom ili grickate dok gledate TV.
Sastojci:
- 900 gr brašna
- 4 jaja
- 200 ml mleka
- 300 gr šećera
- 1 margarin (ili 200 gr masti)
- 2 vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
Priprema:
Umutite jaja viljuškom, pa im dodajte šećer, mleko i vanilin šećer. Potom dodajte brašno i prašak za pecivo. Rastopite margarin (ako koristite mast neka odstoji na sobnoj temperaturi), pa sjedinite sa brašnom, jajima, šećerom, mlekom, praškom za pecivo i vanilin šećerom. Testo dobro izmešajte varjačom.
Aparat za bakin kolač zagrejte na četvrti stepen. Sipajte dve kašike testa, poklopite i nekoliko sekundi držite poklopac pritisnut da se testo ne bi raširilo po kalupu.
Pecite dva-tri minuta, pa izvadite kolačiće iz kalupa na tacnu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)