Domaće đevrek kifle: Spolja hrskave, a iznutra mekane kao duša

Vreme čitanja: oko 1 min.

Idealno pecivo za doručak ili užinu

Printskrin: Youtube/ Domaći Recepti

Fantastičan recept za đevrek kifle koji se prenosi s kolena na koleno.

Sastojci:

  • 200 ml  mleka
  • 200 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 10 gr suvog kvasca
  • 1-1,5 kašika soli
  • 2 cela jaja
  • 800 gr brašna
  • 125 gr putera ili maslaca

Priprema:

U jednu posudu sipati toplo mleko i vodu. Dodati šećer, kvasac i malo brašna pa promešati. Zatim dodati ulje, jedno jaje i jedno belance, pa još malo brašna i na kraju so.

Sve dobro izmešati. Nastaviti mešanje sve dok je to moguće, a na kraju umesiti testo postepeno dodavajući brašno.

Kada je testo umešeno i još uvek je malo lepljivo, dodati 40 grama maslaca i rukama dobro "istiskati" testo, kako bi se maslac dobro ugradio u testo.

Pokriti krpom i ostaviti sat vremena da odstoji na toplom mestu i naraste.

Posle toga testo premesiti pa podeliti na onoliko delova koliko peciva želite da dobijete, zavisno da li želite da ono bude veće ili manje.

Svaki komadić testa oblikovati u lopticu. Uzimati po jednu lopticu i oklagijom razvući u elipsu.

Premazati puterom, povući nožem po testu nekoliko linija, ali ne seći do kraja. Testo umotati u oblik valjka, uhvatiti krajeve, malo rastegnuti pa uviti u krug, pišu Domaći recepti.

Poslagati u pleh i ostaviti 20 minuta da odstoji. Posle 20 minuta u žumance dodati kašiku mleka, umutiti pa premazati pecivo. Po želji posuti susamom. Đevrek kifle se peku na 200 stepeni 20 minuta.

Pogledajte i video:

Prijatno!

(Telegraf.rs)