Flekice sa kupusom na starinski način: Recept za lagan obrok koji možete da spremate i kad nije post
Pomalo zaboravljeno jelo izvanrednog ukusa vraća se na trpezu
Mnoge domaćice imaju problem da pronađu recepte koji će se uklopiti u post na vodi. Ukoliko vam je ponestalo ideja, podsećamo na nekada veoma popularno, a sada zaboravljeno jelo – flekice sa kupusom.
Sastojci:
- 1 srednja glavica mladog kupusa
- 1 kašika suvog začina
- 1 veća glavica crnog luka
- malo soli i bibera
- 2 čena belog luka
- 200 gr brašna
- voda
Priprema:
Oljuštite i iseckajte crni luk, pa ga spustite u šerpu u koju ste prethodno sipali malo vode. Ostavite luk da se dinsta na vodi, a u međuvremenu isecite kupus na tanke trake, pa ga dodajte luku. Nalijte dve čaše vode i nastavite sa dinstanjem.
U posebnu posudu sipajte brašno, malo ga posolite i dodajte toliko vode koliko je potrebno da zamesite glatko testo. Kad ste umesili testo, razvucite ga oklagijom da bude tanko, pa ga iseckajte na kaiševe, a onda i na kockice.
U šerpu sipajte vodu, pa kad provri dodajte „flekice“ od testa i kuvajte dok ne omekšaju. Sklonite šerpu sa strane, poklopite je da flekice upiju malo vode, pa ih procedite i dodajte u kupus. Onda dodajte i očišćen i izgnječen beli luk, biber i suvi začin, pa ostavite jelo da se još malo krčka.
Služite toplo.
Prijatno!
(Telegraf.rs)