Originalni recept za sarajevski somun: Bez njega su ćevapi nezamislivi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mekana korica i velika šupljina u unutrašnjosti somun čine posebnim

Foto: Tanjug/AP/Eldar Emrić

Svako ko je ikada kročio u Sarajevo, skoro je nemoguće da nije probao jelo po kome je ovaj grad čuven u celom svetu - sarajevske ćevape u somunu.

Oni koji su probali ovo jelo u svetskim metropolama tvrde da je posebnost pomenutog ćevapa i u ukusnom somunu u koji ga pakuju.

Recept za originalni sarajevski somun bio je dugo dobro čuvana tajna.

Mekana korica i velika šupljina u unutrašnjosti čine ih posebnom vrstom hleba, koju nije teško spremiti ni kod kuće. Kada ih napravite, uverićete se da su sarajevski somuni jedinstveni po ukusu.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 10 gr kvasca
  • 1 supena kašika šećera
  • 1 kafena kašika soli
  • 700 ml hladne vode
  • ćurekot (crni kumin) po želji

Priprema:

U posebnu posudu sipajte so, šećer, kvasac i malo vode i ostavite da kvasac nadođe.

U veću posudu sastavite brašno i hladnu vodu, pa kada kvasac nadođe dodajte u to sastojke iz prve posude. Zamesite ređe testo. Prilikom mešenja testa povlačite testo od rubova posude u kojoj mesite ka unutra. Testo možete mesiti rukama ili varjačom.

Ostavite testo da ostoji najmanje sat vremena. Što testo duže stoji, lepše je, pa majstori za pravljenje somuna preporučuju da testo zameite uveče i ostavite ga da odstoji celu noć u frižideru. Hladno testo se lakše oblikuje, a biće još lepše ako ga pre oblikovanja nekoliko puta premesite.

Kada je testo dovoljno odstajalo, rukom otkinite onoliko loptica koliko somuna želite da napravite od njega. Na jednoj ruci držite lopticu testa, a drugom povlačite krajeve testa. Sredinu testa ne bi trebalo nikako dirati.

Kada ste testo razvukli u kružni oblik prečnika 20 do 30 santimetara, položite ga na ravnu površinu koju ste pre toga posuli brašnom.

Potom tupom stranom noža ili drvenim čačkalicama za ražnjiće lagano pritiskajte testo dok ne napravite mrežicu. Ove šare će omogućiti testu da prilikom pečenja "diše" i da ispečen somun bude šupalj u sredini.

Rernu zagrejte na najjačoj temperaturi, a onda pouljite pleh u kome ćete peći somune i  ubacite ga praznog   u rernu da se dobro zagreje.

Kada se rerna i pleh zagreju, izvucite pleh, pospite ga brašnom, pa uzmite somun na dlan i pokvasite ga s gornje strane s malo vode.

Somune pažljivo složite na pobrašnjen pleh, pospite ih ćurekotom i pecite pet do 10 minuta, zavisno od toga koliko je jaka rerna. Rernu ne otvarajte tokom pečenja.

Primetićete da su se tokom pečenja somuni naduli na sredini i da tako stoje. To je znak da su pečeni.

Kada ih izvadite iz rerne oni će imati tvrdu koricu koja će za samo nekoliko minuta omekšati, pa nema potrebe da ih umotavate u krpu ili prskate vodom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)