Starinski recept za sarmice od zelja: Mnogima omiljeni prolećni ručak

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je jedna vrsta sarme, ovo jelo se mnogo brže priprema od klasične

Foto: Shutterstock

Proleće većina voli, između ostalog, i zbog toga što sa sobom donosi pregršt svežih plodova voća i povrća. Pijace obiluju i zelenišem, a jedno od omiljenih prolećnih jela su sarmice sa zeljem.

Iako je jedna vrsta sarme, ovo jelo se mnogo brže priprema od klasične sa kiselim kupusom. Sastav fila je isti, a jelo je, iako sa mesom, prilično lagano. Uz dodatak pavlake ili kiselog mleka, sezonsku salatu idealan je obrok, kojim ćete obradovati i svoja, ali i nepca vaših ukućana.

Sastojci:

  •  oko 40 listova zelja
  • 500 gr mlevenog mesa po izboru
  • 50 gr pirinča
  • 1 jaje
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • so, biber, mlevena crvena paprika, po ukusu
  • 50 ml ulja ili 2 kašike masti
  • kisela pavlaka ili kiselo mleko

Priprema: 

Očistite zadebljali deo na listu zelja, ali da list ostane ceo. Listove stavite jedan preko drugog u širi sud, tepsiju ili vatrostalnu posudu i prelijte vrelom vodom. Ostavite tako nekoliko sekundi, pa potom odlijte vodu. Zelje ostavite sa strane.

Pirinač skuvajte i ostavite sa strane.

Na masnoći propržite sitno seckani crni luk, dodajte meso i začine i sve izdinstajte. Na kraju dodajte i izgnječeni beli luk.

Meso i pirinač sjedinite, pa u prohlađenu masu dodajte jedno jaje i povežite masu.

Na svaki list zelja stavite po kašiku fila od mesa i ređajte ih u vatrostalnu posudu, podmazanu uljem ili mašću. Nalijte vodom da sarmice ogreznu i stavite u rernu da se peku oko 40 minuta na 200 stepeni.

Sarmice izvadite, ostavite da se malo ohlade i služite sa kiselim mlekom ili pavlakom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)