Živa pljeskavica u Valjevu bolja od tatar bifteka u najskupljim restoranima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gurmanski specijalitet iz Valjeva postao je tek sada popularan, iako postoji preko 50 godina

Na samo 90 km od Beograda u mestu Sedlari kod Valjeva nalazi se kafana sa tradicijom dugom 50 godina. Samo u ovoj kafani u Srbiji možete probati jedinstveni specijalitet, živu pljeskavicu. Verovali ili ne, ovaj specijalitet kuće se pravi od čistog junećeg mesa koje se jede sveže bez bilo kakve termičke obrade.

- Taj recept postoji od jako davno. Pravio se još u kafanama i restoranima koji su bili državni. To su tada jeli većinom konobari u gužvi dok su čekali porudžbinu. Tako je i ovde krenulo, to smo jeli prvo mi kao nešto što nismo nudili uopšte gostima. Ona se jela samo u lepinji nekada. Zagrejana lepinja i u nju se stavi živa pljeskavica i vrlo malo začina odozgo. Vremenom je došla ova modifikacija u tanjiru -priča nam Marko Obradović vlasnik kafane.

Živa pljeskavica u Valjevu se pravi više od 50 godina. Do sada su mnogi bili uvereni da se radi samo o urbanoj legendi. Ekipa Telegrafa je otišla u Sedlare kako bi proverila da li ovaj specijalitet postoji i kako se sprema.

- Juneće meso se zameša sa lukom. Doda se ljuta tucana paprika, malo vegete jer je meso već zamešano sa solju, vrlo malo aleve, bibera i malo ulja da pomeša celu tu strukturu. I onda se samo zamešama, malo vrti u krug i pritiska po malo - otkriva nam recept Marko.

Naravno, probali smo je i odmah nam je bilo jasno zašto za živu pljeskavicu ozbiljni gurmani kažu da je bolja od tartar bifteka u najskupljim restoranima.

U videu na početku teksta pogledajte šta smo sve saznali o živoj pljeskavici.

Video: Išli smo u Bor da probamo hamburek

(Telegraf.rs)