Recept za aromatični mladi krompir sa slaninicom: Neodoljivi, hrskavi i ukusni, a gotovi za tili čas

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jelo za koje vam ne treba puno vremena, ni kuvarskog umeća, a koje je tako ukusno

Foto: Shutterstock

Prženi, kuvani, pečeni, kao prilog ili salata - mladi krompirići su jednako ukusni kako god ih pripremili. Još malo i dolazi kraj njihove sezone, zato iskorisite vreme da probate ovaj neodoljivi recept.

Mlade krompiriće nije potrebno ljuštiti, ali želite, to možete učiniti tako što ćete ih obrisati grubljom stranom sunđera ili žicom za istu namenu.

Ovo je recept za hrskave, a u isto vreme mekane krompiriće, kojima niko neće moći da odoli.

Sastojci:

  • 500 gr mladog kromipira
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika maslaca
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica majčine dušice
  • vezica peršuna
  • 150 gr slanine
  • 200 gr kačkavalja
  • so, biber, začini po ukusu

Priprema:

U veliki lonac stavite opran mladi krompir, sipajte vodu i stavite da se kuva. Kada provri, dodajte kašičicu soli i kuvajte oko 20 minuta.

Tepsiju obložite papirom za pečenje i premažite ga jednom kašikom ulja. Krompir poređajte u tepsiju i dnom čaše lagano pritisnite svaki krompir posebno, važno je da ostane u jednom komadu.

Svaki krompir premažite uljem.

Pecite na 230 stepeni 25 minuta. Beli luk, peršun, majčinu dušicu i slaninu, iseckajte na sitno. Sve sastojke osim slanine pomešajte sa malo ulja. Krompir posle 10 minuta, izvadite iz rerne i premažite ga začinjenim uljem, pa vratite u rernu da se dodatno zapeče.

Izrendajte kačkavalj i njime pospite krompire i dodajte sitno iseckanu slaninu, pa vratite na 3 minuta u rernu. Kada je krompir gotov, pospite ga peršunom i posolite po ukusu.

Jelo služite toplo.

Prijatno!

(Telegraf.rs)