Jednostavan recept za ukusne punjene paprike u paradajz sosu: Omiljeno jelo pravih gurmana
Leto je sinonim za punjenje paprike
Kao što zima ne može da se zamisli bez sarme, tako ni leto ne može da prođe bez mekanih i mirsnih punjenih paprika. Svaka domaćica ima svoj recept za punjene paprike i svaki rezultira jelom magičnog ukusa.
Ovo je recept sa preciznim merama, koji nikako ne može da omane, a mogu ga pripremiti i početnici u kuhinji.
Sastojci:
- 500 gr mešanog mlevenog mesa
- 12 paprika babura
- 60 gr pirinča
- 2 srednje glavice crnog luka
- kašičica aleve paprike
- so, biber
- začini po želji
Sastojci za sos:
- 100 ml ulja
- 3 kašike brašna
- 500 ml paradajz soka
- 1 l vode
- 1 kašika šećera
- so, biber
- začini po želji
Priprema:
Paprike operite i očistite iznutra, a onda ih ostavite da se osuše. Oljuštite crni luk, pa ga izrendajte ili iseckajte sitno i stavite u posudu. Pirinač operite i stavite ga zajedno sa lukom, pa dodajte, meso, so, alevu papriku, biber i ostale začine po želji.
Sve promešajte i stavite u frižider na sat vremena, a onda mesom napunite paprike i poređajte u dublju šerpu.
Zagrejte šerpu i dodajte ulje, pa stavite brašno i mešajte sve vreme dok brašno blago ne potamni. Sipajte paradajz sok i dok mešate polako sipajte vodu. Dodajte šećer, so, biber i začine po ukusu. Ostavite na tihoj vatri da proključa, uz povremeno mešanje.
Kada proključa, šerpu sklonite sa ringle i sos prelijte preko poređanih paprika.
Na šerpu stavite poklopac i ostavite da se krčka na tihoj vatri oko dva sata.
Služite ih tople uz pire krompir i sezonsku salatu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)