Jednostavan recept za ukusne punjene paprike u paradajz sosu: Omiljeno jelo pravih gurmana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Leto je sinonim za punjenje paprike

Foto: Pixabay

Kao što zima ne može da se zamisli bez sarme, tako ni leto ne može da prođe bez mekanih i mirsnih punjenih paprika. Svaka domaćica ima svoj recept za punjene paprike i svaki rezultira jelom magičnog ukusa.

Ovo je recept sa preciznim merama, koji nikako ne može da omane, a mogu ga pripremiti i početnici u kuhinji.

Sastojci:

  • 500 gr mešanog mlevenog mesa
  • 12 paprika babura
  • 60 gr pirinča
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • kašičica aleve paprike
  • so, biber
  • začini po želji

Sastojci za sos: 

  • 100 ml ulja
  • 3 kašike brašna
  • 500 ml paradajz soka
  • 1 l vode
  • 1 kašika šećera
  • so, biber
  • začini po želji

Priprema: 

Paprike operite i očistite iznutra, a onda ih ostavite da se osuše. Oljuštite crni luk, pa ga izrendajte ili iseckajte sitno i stavite u posudu. Pirinač operite i stavite ga zajedno sa lukom, pa dodajte, meso, so, alevu papriku, biber i ostale začine po želji.

Sve promešajte i stavite u frižider na sat vremena, a onda mesom napunite paprike i poređajte u dublju šerpu.

Zagrejte šerpu i dodajte ulje, pa stavite brašno i mešajte sve vreme dok brašno blago ne potamni. Sipajte paradajz sok i dok mešate polako sipajte vodu. Dodajte šećer, so, biber i začine po ukusu. Ostavite na tihoj vatri da proključa, uz povremeno mešanje.

Kada proključa, šerpu sklonite sa ringle i sos prelijte preko poređanih paprika.

Na šerpu stavite poklopac i ostavite da se krčka na tihoj vatri oko dva sata.

Služite ih tople uz pire krompir i sezonsku salatu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)