Pletene kiflice sa puterom koje i dišu i mirišu: Recept za mekano pecivo koji ćete ljubomorno čuvati
Kad poželite da obradujete ukućane posebnom vrstom testa, ove kiflice će biti pravi izbor
Pecivo je najčešći izbor za prvi ili poslednji obrok u toku dana. Još ako je testo takve strukture da što duže stoji, to je bolje, onda greške nema - domaćice će ga s radošću praviti, a recept ljubomorno čuvati i prenositi ga samo svojim kćerkama.
Pletene kiflice sa susamom su jedan od takvih recepata. Pored toga što je testo vazdušasto i meko, ono je i lepo "na oko", pa ga možete spremati ne samo za porodicu, već i za velika slavlja kada vam dolaze prijatelji i familija.
Sastojci:
- 200 ml mleka
- 100 ml vode
- 60 ml ulja
- 600 gr brašna
- 120 gr putera
- 2 jaja
- 2 supene kašike šećera
- kesica suvog kvasca
- kašičica soli
- susam
Priprema:
U posudu sipajte mlako mleko, dodajte vodu, kesicu suvog kvasca, so i šećer, pa dobro razmutite. Potom dodajte 50 ml ulja, dva belanca, 20 grama rastopljenog putera i brašno. Sve dobro umesite, pa poklopite posudu i ostavite tako poklopljeno 30 minuta da testo naraste.
Kad se testo udvostruči, stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu i ponovo ga premesite, pa od njega oblikujte valjak. Testo isecite na osam jednakih delova, pa od svakog dela napravite malu jufku. Svaku jufku razvučite oklagijom, obilno premažite puterom i zasecite na 0sam mesta, pa zarolajte ukoso, a onda od tako zarolanog testa napravite venčić.
Venčiće ređajte u pleh obložen pek papirom, pa ih prekrijte krpom i ostavite da odstoje desetak minuta.
Umutite dva žumanca sa jednom kašikom ulja i jednom kašikom rastopljenog putera, pa premažite pletene kiflice sa gornje strane, a onda ih pospite susamom.
Pecite u zagrejanoj rerni pola sata na 180 stepeni.
Prijatno!
(Telegraf.rs)