Savršene mlečne rolnice, bolje od onih iz pekare: Domaće pecivo od koga ide voda na usta
Savršene su i tople i hladne, a mekane ostaju i nekoliko narednih dana
Miris peciva koji se širi domom, verovatno je jedna od najlepših stvari koje možete prirediti i sebi, ali i svojim ukućanima u danima vikenda.
Ne postoji bolji način da se započne dan od onog kada je porodica na okupljena oko stola i uživa u doručku. Ove kiflice su idelane za početak vikenda, za dane kada želite da sebi ugodite.
Najbolja stvar kod njih je da su savršene i tople i hladne, a mekane ostaju i nekoliko narednih dana, pod uslovom da opstanu.
Sastojci:
- 800 gr brašna
- 80 gr šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 10 gr soli
- 400 ml mlakog mleka
- 100 ml ulja
- 2 jaja
- semenke za posipanje po izboru
Priprema:
U mlako mleko stavite kvasac, šećer i ostavite da kvasac počne da peni. Potom redom dodajte tečne sastojke, ulje i dva belanceta, a žumanca ostavite sa strane. Od svih sastojaka umesite glatko testo koje se odvaja od zidova posude.
Pokrijte čistom krpom i ostavite testo sat vremena da nadolazi.
Kada je testo naraslo, premesite ga i podelite na 20 delova. Svaki deo razvucite oklagijom, pa savijte u rolnicu i stavite u podmazani pleh.
Rolnice ostavite da nadolaze oko 15 minuta.
Žumanca razmutite sa kašikom mleka i kašikom ulja, pa premažite sve rolnice i pospite semenkama po izboru.
Stavite u rernu, zagrejanu na 180 stepeni da se peku oko 25 minuta.
Iako su blago slatkaste, ove rolnice se odlično slažu i sa slatkim i sa slanim nadevima i dodacima, a ogu se jesti i potpuno samostalno.
Prijatno!
(Telegraf.rs)