Pileći paprikaš po receptu naših baka: Starinsko jelo kome malo ko može da odoli

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo jelo sprema se na razne načine, a iskusne domaćice kažu da je ipak najbolje ako se pravi po tradicionalnom prepisu

Foto: Shutterstock

Jedno od tradicionalnih jela koje naše domaćice rado spremaju u raznim varijacijama na temu je i pileći paprikaš. Recept koji vam donosimo je jedan od najboljih starinskih prepisa po kome su naše bake spremale ovo jelo.

Pileći paprikaš se u našim krajevima uglavnom sprema u jesen, a mnoge domaćice ga, umesto sa batacima i karabatacima, spremaju i od pilećih krilaca.

Originalni recept, kako kažu iskusne domaćice, nasleđen od naših baka pravi se baš sa batacima i karabatacima, a savremene kuvarice neretko za ovu verziju paprikaša koriste i pileće belo meso.

Sastojci: 

  • 3 bataka i 3 karabataka
  • 1 veza peršuna 
  • 1 manji komad celera
  • 5 krompira srednje veličine
  • 4 čena belog luka
  • 1,5 dl pasiranog paradajza
  • 1/2 kafene kašičice slatke mlevene paprike
  • 0,3 dl ulja
  • so, biber
  • suvi začin 
  • malo seckanog peršunovog lista
  • 1 l  vode
  • paprika po želji 
  • 2 lista lovora

Priprema: 

Povrće očistite i isecite. Luk, peršun i celer iseckajte na kockice, šargarepu na kolutove, a krompir na četvrtine ili šestine.

Batake i karabatake odvojite ako ste kupili zajedno i posolite.

Ulje umereno zagrejte i dodajte luk, kratko ha prodinstajte, dodajte šargarepu, iseckan peršun, celer, meso i krompir, pa nalijte vodu, tako da sve bude prekriveno tečnošću. Malo posolite.

Kuvajte na umerenoj vatri, a povremeno pažljivo promešajte. Dok se jelo kuva, obavezno ga poklopite tako da ostane šerpa malo otvorena.

Posle 35 minuta dodajte pasirani paradajz, mlevenu papriku, sitno seckani beli luk, lovor i začine. Kuvajte još 10 minuta, pa isključite ringlu, dodajte seckani peršun po vrhu i ostavite još 5 minuta na vrućoj ringli.

Poslužite toplo, najbolje uz kupus salatu.

Prijatno!

Video: Evo kako da od nezrelog paradajza napravite fenomenalnu večeru: Prosto jelo sa mrvom luksuza

(Telegraf.rs)