Pileći paprikaš po receptu naših baka: Starinsko jelo kome malo ko može da odoli
Ovo jelo sprema se na razne načine, a iskusne domaćice kažu da je ipak najbolje ako se pravi po tradicionalnom prepisu
Jedno od tradicionalnih jela koje naše domaćice rado spremaju u raznim varijacijama na temu je i pileći paprikaš. Recept koji vam donosimo je jedan od najboljih starinskih prepisa po kome su naše bake spremale ovo jelo.
Pileći paprikaš se u našim krajevima uglavnom sprema u jesen, a mnoge domaćice ga, umesto sa batacima i karabatacima, spremaju i od pilećih krilaca.
Originalni recept, kako kažu iskusne domaćice, nasleđen od naših baka pravi se baš sa batacima i karabatacima, a savremene kuvarice neretko za ovu verziju paprikaša koriste i pileće belo meso.
Sastojci:
- 3 bataka i 3 karabataka
- 1 veza peršuna
- 1 manji komad celera
- 5 krompira srednje veličine
- 4 čena belog luka
- 1,5 dl pasiranog paradajza
- 1/2 kafene kašičice slatke mlevene paprike
- 0,3 dl ulja
- so, biber
- suvi začin
- malo seckanog peršunovog lista
- 1 l vode
- paprika po želji
- 2 lista lovora
Priprema:
Povrće očistite i isecite. Luk, peršun i celer iseckajte na kockice, šargarepu na kolutove, a krompir na četvrtine ili šestine.
Batake i karabatake odvojite ako ste kupili zajedno i posolite.
Ulje umereno zagrejte i dodajte luk, kratko ha prodinstajte, dodajte šargarepu, iseckan peršun, celer, meso i krompir, pa nalijte vodu, tako da sve bude prekriveno tečnošću. Malo posolite.
Kuvajte na umerenoj vatri, a povremeno pažljivo promešajte. Dok se jelo kuva, obavezno ga poklopite tako da ostane šerpa malo otvorena.
Posle 35 minuta dodajte pasirani paradajz, mlevenu papriku, sitno seckani beli luk, lovor i začine. Kuvajte još 10 minuta, pa isključite ringlu, dodajte seckani peršun po vrhu i ostavite još 5 minuta na vrućoj ringli.
Poslužite toplo, najbolje uz kupus salatu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)