Recept za ćufte u paradajz sosu po bakinom receptu: Jelo stvoreno za uživanje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njihova priprema je veoma jednostavna, a ako pratite ovaj recept, dobar rezultat sigurno neće izostati

Foto: Shutterstock

Svaka domaćica voli da spremi ručak koji će svi za stolom da hvale. Međutim, često se dešava da i pored mnogo volje, manjka inspiracije. Jedno od jela koje nikada ne može da dosadi i koje će zadovoljiti i nepca onih najzahtevniji su ćufte.

Ćutfe se mogu pripremati u različitim sosevima, a one u paradajz sosu su postale sinonim za jelo domaće kuhinje koje greje i dušu i telo.

Njihova priprema je veoma jednostavna, a ako pratite ovaj recept, dobar rezultat sigurno neće izostati.

Sastojci za ćufte: 

  • 500 gr mešanog mlevenog mesa
  • 2 čena belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike svežeg peršuna
  • 1 jaje
  • so, biber, začini po ukusu 

Sastojci za sos:

  • 50 ml ulja
  • 3 kašike brašna
  • 500 ml soka od paradajza 
  • 500 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica mlevene paprike

Priprema:

Peršun, crni i beli luk iseckajte sitno i stavite u dublju posudu. Dodajte mleveno meso, jaje i začine, pa sve dobro umesite.

Rukama oblikujte ćufte i poređajte ih na tanjir, pa ih stavite u frižider.

Zagrejte tiganj i sipajte ulje, zatim dodajte brašno i pržite ga dok ne porumeni, a onda dodajte paradajz sok. 

Postepeno, na srednjoj temperaturi i uz mešanje sipajte vodu, pa dodajte začine po ukusu i šećer. Šećerom regulišete kiselost paradajza, pa ga nemojte preskočiti.

Kada sos proključa, jednu po jednu kuglicu mesa spustite u tiganj.

Smanjite temperaturu i ostavite sos i ćufte da se krčkaju na tihoj vatri oko 40 minuta. 

Gotove ćufte u paradajz sosu poslužite uz pire krompir ili omiljenu testeninu.

Prijatno!

Video: Ražnjici od ćuftica i testa

(Telegraf.rs)