Recept za starinski ćušpajz: Jelo koje vraća sećanje na mirise iz bakine kuhinje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo jeftino jelo jedno je od najstarijih variva koja se jedu "na kašiku"

Foto: Shutterstock

Ćušpajz jedno je od najstarijih jela koja su spremale naše bake, a koje se jede "na kašiku". Sama reč ćušpajz je nemačkog porekla i znači prilog ili dodatak jelu. Ali, pošto je ovo varivo kompletan obrok, po receptu kako su ga pravili naši stari, tako se i služilo.

Jelo je posebno tipično za Vojvodinu, tačnije za Banat, ali su ga i u drugim krajevima Srbije rado servirali, naročito u jesenjem i zimskom periodu kada je i vreme kiselog kupusa, koji je najbolja salata uz ćušpajz.

Ovo je osnovna, starinska verzija, ali u ovo jelo možete da dodate i drugo povrće po izboru poput kukuruza šećerca, paprike ili karfiola.

Ako do sada niste probali, usudite se da se ukusom i mirisima vratite u detinjstvo i kuhinju vaših baka uz ovo jeftino, jednostavno, a veoma ukusno jelo.

Sastojci: 

  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 200 g graška
  • 250 g boranije
  • 3 krompira
  • 1/2  kašike brašna
  • 1/2 kašike slatke začinske paprike
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • malo bibera
  • 100 ml kuvanog soka od paradajza
  • peršun

Priprema: 

Iseckajte crni i beli luk sitno pa ih propržite na ulju. Dodajte im oljuštenu i iseckanu  šargarepu i krompir, a onda i  grašak i boraniju.

Sve nalijte vodom tako da ogrezne i dodajte sok od paradajza. Dodajte biljni začin, biber i so po ukusu. Kuvajte dok povrće potpuno ne omekša.

Na ulju propržite brašno i začinsku papriku na laganoj vatri, pa ovom zaprškom prelijte ćušpajz i ostavite na blagoj temperaturi da još jednom provri. Na kraju ga pospite sitno seckanim peršunom.

Varivo služite toplo, uz salatu od kiselog kupusa.

Prijatno!

Video: Jelo koje se pravi za 10 minuta: Slane palačinke idealne za oni koji nemaju vremena da doručkuju

(Telegraf.rs)