Recept za starinski ćušpajz: Jelo koje vraća sećanje na mirise iz bakine kuhinje
Ovo jeftino jelo jedno je od najstarijih variva koja se jedu "na kašiku"
Ćušpajz jedno je od najstarijih jela koja su spremale naše bake, a koje se jede "na kašiku". Sama reč ćušpajz je nemačkog porekla i znači prilog ili dodatak jelu. Ali, pošto je ovo varivo kompletan obrok, po receptu kako su ga pravili naši stari, tako se i služilo.
Jelo je posebno tipično za Vojvodinu, tačnije za Banat, ali su ga i u drugim krajevima Srbije rado servirali, naročito u jesenjem i zimskom periodu kada je i vreme kiselog kupusa, koji je najbolja salata uz ćušpajz.
Ovo je osnovna, starinska verzija, ali u ovo jelo možete da dodate i drugo povrće po izboru poput kukuruza šećerca, paprike ili karfiola.
Ako do sada niste probali, usudite se da se ukusom i mirisima vratite u detinjstvo i kuhinju vaših baka uz ovo jeftino, jednostavno, a veoma ukusno jelo.
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 200 g graška
- 250 g boranije
- 3 krompira
- 1/2 kašike brašna
- 1/2 kašike slatke začinske paprike
- 1 kašika suvog biljnog začina
- malo bibera
- 100 ml kuvanog soka od paradajza
- peršun
Priprema:
Iseckajte crni i beli luk sitno pa ih propržite na ulju. Dodajte im oljuštenu i iseckanu šargarepu i krompir, a onda i grašak i boraniju.
Sve nalijte vodom tako da ogrezne i dodajte sok od paradajza. Dodajte biljni začin, biber i so po ukusu. Kuvajte dok povrće potpuno ne omekša.
Na ulju propržite brašno i začinsku papriku na laganoj vatri, pa ovom zaprškom prelijte ćušpajz i ostavite na blagoj temperaturi da još jednom provri. Na kraju ga pospite sitno seckanim peršunom.
Varivo služite toplo, uz salatu od kiselog kupusa.
Prijatno!
(Telegraf.rs)