Posni crni kolač kakav su pripremale naše bake: Poslastica od koje ide voda na usta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rapsodija ukusa od jednostavnih sastojaka

Foto: Shutterstock

Ovaj kolač poznat i kao "posna crna torta" sigurno se bar jednom našao na stolu vaše bake ili majke. Poslastica od jednostavnih sastojaka koje je svaka kuća uvek imala, danas pomalo zaboravljena, ali i dalje vrlo rado viđena.

Ukoliko vam zafali ideja za dane koji su pred nama, a želite da se zasladite, isprobajte ovaj kolač. Priprema se brzo i jednostavno, a sastojci u receptu su svakodnevni.

Sastojci:

  • 2 čaše brašna
  • 3 kašike džema (šljiva, kajsija)
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 i po čaša šećera
  • 2 čaše gazirane ili obične vode
  • 1/2 čaše ulja
  • 2 kašike kakaa
  • 1 kašičica cimeta
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U dublju činiju sipajte šećer, vodu, džem i ulje, pa sve dobro sjedinite. Potom dodajte brašno, sodu bikarbonu, kakao i cimet i sve izmešajte tako da nema grudvica.

Pleh podmažite i pospite brašnom ili ga obložite papirom za pečenje, pa izlijte smesu.

Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Čačkalicom proverite da li je pečen, ukoliko ubodete u sredinu kolača i ona izađe suva, kolač je gotov.

Ostavite ga da se ohladi, pa pospite šećerom u prahu i poslužite. Za još bolji ukus kolač možete premazati sa još 2-3 kašike džema po izboru. 

Prijatno!

Video: Dezert gotov za 10 minuta: Od starih banana do sočnog kolača

(Telegraf.rs)