Recept za posne školjkice iz rerne: Meko testo punjenom ukusnim filom od krompira
Mališani će ih obožavati
Jedan od najboljih načina da započnete svoj dan je miris toplog peciva koje vas mami da bez razmišljanja ustanete iz kreveta i sednete za kuhinjski sto.
Verovatno se sećate ukusa bakinih savršenih školjkica koje je najčešće punila šunkom i kačkavaljem. Ove školjkice punjene su nešto drugačijim filom, pa su prilagođene i za one koji poste ili i inače ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla.
Priprema ovih školjkica je vrlo jednostavna, a ukus će vas oboriti s nogu.
Sastojci za testo:
- 1 kg brašna
- 1 kocka svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 dl ulja
- 4 dl mlake vode
sastojci za fil:
- 4 krompira
- pola kašičice soli
- prstohvat bibera
- glavica crnog luka
- 200 gr biljnog kačkavalja
- začini po ukusu
- susam za posipanje
Priprema:
Kvasac zajedno sa šećerom razmutite u mlakoj vodi i ostavite 10 minuta.
U drugu posudu sipajte brašno, so, ulje, kvasac, dodajte još malo vode i zamesite glatko testo.
Posudu prekrijte krpom i ostavite u toploj prostoriji oko pola sata.
Dok testo nadolazi oljuštite krompir, isecite ga na komade, nalijte vodom, poklopite i stavite da se krompir skuva.
Dok se krompir kuva na malo ulja propržite luk, pa dodajte so i začine.
Kada luk omekša, sklonite tiganj sa ringle, pa dodajte krompir koji ste prethodno ocedili od vode i ispasirali i izrendani kačkavalj.
Sve sastojke fino promešajte.
Na radnu površinu sipajte malo brašna i premesite testo.
Kidajte rukom loptice nadošlog testa, uz minimalni dodatak brašna, na dlanu oblikujte lepinjicu, kašičicom stavite fil od krompira, preklopite i zatvorite viljuškom.
Školjkice ređajte u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom i pospite ih susamom.
Pecite ih 15 minuta na 180 stepeni.
Kada su gotove poprskajte ih vodom, prekrijte krpom i ostavite da se prohlade, pa ih poslužite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)