Španski vetar je klasik među tortama: Recept sa kojim nema greške

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uz slatku pavlaku, ova kremasta torta je još sočnija, pa ako do sada niste probali ovu verziju, za praznike je pravi momenat da to učinite

Foto: Shutterstock

Jedni je zovu "Španski vetar", a drugi "Japanski vetar". Bez obzira kako da je krstite, ova torta je jedan od najpopularnijih prazničnih slatkiša već decenijama, a recept koji vam donosimo većina domaćica koja je tradicionalno pravi verovatno nije isprobala.

Uz slatku pavlaku, ova kremasta torta je još sočnija, pa ako do sada niste probali ovu njenu verziju, za praznike je pravi momenat da to učinite.

Sastojci: 

Za kore:

  • 12 belanaca
  • 18 kašika šećera
  • 18 kašika seckanih oraha
  • 4 kašike mrvljenog keksa

Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 0,6 l mleka
  • 250 gr maslaca
  • 250 gr mlevenih oraha
  • 1/2 l slatke pavlake

Za dekoraciju: 

  • 1 kesica šlag krema od vanile
  • šolja šećera  

Priprema: 

Umutite mikserom belanca i šećer u čvrst sneg, umešajte orahe i keks, pa podelite smesu na tri dela i ispecite tri kore. Kore pecite pojedinačno u okruglom kalupu, u pećnici zagrejanoj na 180 stepeni.

Za fil stavite mleko da provri, pa u vruće mleko dodajte žumanca koja ste odvojili od belanaca, šećer i puding. Skuvajte krem na tihoj vatri, stalno mešajući da se ne stvore grudvice. Krem je gotov kada povučete varjačom po dnu šerpe i ostane trag. Kad se krem prohladi, dodajte umućen puter i mlevene orahe.

Posebno umutite slatku pavlaku. Svaku koru filujte prvo žutim kremom, pa umućenom pavlakom.

U šerpu sipajte šećer i mešajte ga dok ne dobije tamno smeđu boju. Karamelizovan šećer izlijte na ravnu metalnu tacnu i sačekajte sa se ohladi. Kada se stegne, isitnite ga čekićem za meso.

Umutite šlag od vanile i premažite tortu. Po vrhu pospite isitnjenim karamel šećerom. 

Prijatno!

Video: Novogodišnja lagana torta za 10 minuta maksimalno

(Telegraf.rs)