Posne slane kuglice sa susamom: Jedan sastojak daje im neodoljiv ukus
Brzo se spremaju i vrlo su izdašne
U danima posta domaćicama je veliki izazov da osmisle raznovrstan jelovnik za članove porodice, posebno kad bi trebalo da pripreme doručak ili večeru.
Posne kuglice uvaljane u pečeni susam su dobro rešenje, jer se brzo pripremaju, veoma su izdašne i mogu duže da stoje.
Sastojci:
- 200 gr brašna
- 3 supene kašike kisele vode
- 125 gr posnog margarina
- 100 grama kikirikija
- pola kesice praška za pecivo
- kafena kašičica soli
- 100 gr susama
Priprema:
Sameljite kikiriki, pa ga pomešajte sa brašnom, solju i praškom za pecivo.
Margarin ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi, pa ga dodatno razmekšajte mikserom i dodajte mu kiselu vodu, a onda i smesu od kikirikija, brašna, soli i praška za pecivo.
Umesite testo tako da bude glatko, podelite ga na tri dela i svaki deo urolajte tako da izgleda kao valjak debljine jednog centimetra. Svaki valjak od testa isecite na nekoliko delova, pa dlanovima formirajte kuglice.
Propržite susam na suvom tiganju, svaku kuglicu uvaljajte u susam, pa je ponovo oblikujte dlanovima da bi se susam lepo uhvatio za testo. Ukoliko ne volite jači ukus susama, uvaljajte kuglice u sirovi susam.
Ređajte kuglice u pleh obložen pek papirom i pecite ih u rerni na 200 stepeni dok ne porumene.
Prijatno!
(Telegraf.rs)