Recept za bosansku pitu razljevušu: Ukusan obrok koji se pravi brzo i lako
Ovu ukusnu pitu bez kora napraviće lako i oni koji nemaju mnogo iskustva u kulinarstvu
Čuvena bosanska pita - razljevuša od tikvica jedan je od specijaliteta sa tog podneblja. Ovo ukusno jelo pravi se po vrlo jednostavnom receptu i ne zahteva puno truda. Uz sve to lagano je i jeftino.
Sastojci:
- 1 manja tikvica
- 1/2 l kiselog mleka ili jogurta
- 3 pune supene kašike belog brašna
- 3 pune supene kašike kukuruznog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja
- 2 supene kašike ulja
- so
- kajmak po želji
- peršun po želji
Priprema:
Oljuštite i isecite tikvicu na sitne komadiće, nemojte je rendati jer će postati vodenasta. Poslite, pokrijte krpom i ostavite sa strane.
U drugoj posudi umutite jaja, kiselo mleko ili jogurt i ulje. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Izmešajte dok se sve dobro ne sjedini, a zatim dodajte tikvicu.
Smesu dobro promešajte, zatim izlijte u veću tepsiju za pečenje koju ste prethodno zagrejali u rerni, a zatim pouljili. Na taj način će vam kora biti hrskavija i neće se lepiti za tepsiju.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite pitu pola sata. Ukoliko želite da vam porumeni razljevuša, pojačajte temperaturu na 250 stepeni 10 minuta pred kraj pečenja. Izvadite iz rerne i ukoliko želite, premažite kajmakom dok je još vrela. Može se posuti i sitno naseckanim svežim peršunom, po želji.
Prijatno!
(Telegraf.rs)