Recept za potaž od muskatne tikve: Ukusan i zdrav obrok u kome će uživati svi ukućani
Potaž može da predstavlja ceo obrok ukoliko uz njega poslužite krutone
Ukoliko u hladnim zimskim danima poželite jelo "na kašiku" koje može da predstavlja ceo obrok, pravi izbor je potaž od muskatne tikve. Recept je jednostavan, a jelo je izuzetno ukusno i zdravo.
Samo jedna šolja muskatne tikve sadrži neverovatnih 145 odsto preporučene dnevne doze vitamina A i jedan je od najbogatijih prirodnih izvora alfa i beta karotena koji su od velike važnosti za zdravlje očiju i dobar vid.
Muskatna tikva je veoma siromašna mastima, ali zato sadrži zdrave omega 3 masti koje se inače u povrću retko pronalaze. Pored svega toga, veoma dobro utiče na zdrav balans šećera u krvi i brani organizam od gripa i prehlade zbog kompleksa vitamina B i vitamina C koje sadrži u velikim količinama.
Ovaj ukusan obrok spremićete veoma lako.
Sastojci:
- 1 kg očišćene muskatne tikve
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- parče celera
- 2 čena belog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 l vode
- so
- biber
- suvi začin
- malo peršuna
- po želji krutoni od hleba
- 1 dl neutralne ili kisele pavlake
Priprema:
Na zagrejanom ulju propržite crni luk, koji ne mora da bude sitno iseckan. Dodajte beli luk, a zatim oljuštite šargarepu i muskatnu tikvu, pa narežite na veće kocke, kao i celer, pa sve zajedno dodajte luku i nalijte sa litar vode.
Dodajte so, biber i suvi začin. Ostavite da se kuva na umerenoj vatri sve zajedno 40 minuta.
Kada je kuvano, procedite povrće, ali tako da sačuvate vodu u kojoj je kuvano, jer su u njoj svi hranljivi sastojci. Štapnim mikserom ili u blenderu izblendirajte povrće, pa ga vratite u šerpu i dodajte vodu u kojoj se kuvalo, ali toliko da potaž bude gust.
Potaž možete poslužiti uz prepečene parčiće hleba - krutone, a po želji možete mu dodati i neutralnu ili kiselu pavlaku. Odozgo stavite sveži peršun.
Prijatno!
(Telegraf.rs)