Kako da napravite vurdu: Recept za sirni namaz kojim se pirotski kraj ponosi
Vurda se može pripremati od kravljeg, ovčijeg ili kozijeg mleka
Sirni namaz vurda najviše je poznat u pirotskom kraju, ali se pravi i u bugarskim selima. Iako se širom sveta priprema na različite načine, u Srbiji postoje dve vrste - sveža ili mlada, i stara vurda koja se najčešće slaže sa paprikama kako bi dobila kiselkast ukus.
Mnogi su ponosni na ovaj specijalitet, mnogi ga obožavaju, ali samo retki znaju da ga naprave. Na pijacama i u pojedinim marketima se nešto teže pronalazi, ali kvalitetnu i ukusnu vurdu možete napraviti i u svojoj kuhinji.
Vurda se može pripremati od kravljeg, ovčijeg ili kozijeg mleka. Donosimo vam najjednostavniji recept za ovaj sirni delikates.
Sastojci:
- 2 litra mleka
- 1/2 čaše kiselog mleka
- gaza za ceđenje
- so
Priprema:
Mleko stavite na šporet, pa kad proključa ostavite ga još minut-dva na ringli. Sklonite šerpu sa šporeta, pa kad se mleko prohladi tako da bude mlako dodajte kiselo mleko i sve dobro izmešajte.
Ostavite sve da odstoji preko noći i da se sasvim ohladi, ali šerpu poklopite i ušuškajte u ćebe.
Sledeći dan mleko bi trebalo da je ukiseljeno, pa taj sadržaj sipajte u gazu, zavežite krajeve i ostavite da se cedi preko noći.
Sledećeg dana dobićete vurdu. Sadržaj iz gaze prebacite u čistu posudu. Možete je posoliti, pomešati sa paprikama i konzumirati.
Prijatno!
(Telegraf.rs)