Recept za "poderane gaće": Prženo testo kontroverznog imena kome niko ne može da odoli

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slaže se i sa slatkim i sa slanim dodacima

Foto: Shutterstock

Prženo kvasno ili beskvasno testo se priprema u skoro svakoj kući u Srbiji, ali i van granica naše države, i čini se da svaka od njih ima različit recept, ali i naziv za isto jelo.

Rasprave oko imena ovog slasnog peciva postoje od pamtiveka; jedni ih nazivaju mekikama, drugi langošicama, treći prženim lepinjama, četvrti priganicama. Ipak, jedno ime se izdvaja - "poderane gaće".

Ovaj recept izdvaja se od ostalih, jer se u njega stavljaju dva podizača testa - i kvasac i prašak za pecivo, što će doprineti njegovoj mekoći. Testo će biti lagano i prozračno i neće upiti previše ulja. Osim toga, za razliku od uobičajenog zasecanja po sredini, ovo testo se zaseca sa gornje i donje strane, što će obezbeditie da bude brže prženo, ali i neodoljivo hrskavo.

Sastojci:

  • 500 gr brašna
  • 1 čaša jogurta
  • 250 ml mleka
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • ulje za prženje

Priprema:

Mleko zagrejte da bude mlako, dodajte kvasac i šećer, pa ostavite da zapeni.

Zatim dodajte jogurt, prašak za pecivo, so, šećer i sve dobro izmešajte.

Dodajte polako brašno i sve umesite u glatko testo. Ostavite ga na toplom da narasta oko 45 minuta.

Potom ga istresite na pouljenu ili pobrašnjenu površinu, razvaljajte oklagijom i isecite na kvadrate jednake veličine.

Svaki kvadrat zasecite sa gornje i donje strane.

Ulje zagrejte i testo pržite sa svake strane dok ne porumeni.

Služite uz slatke ili slane dodatke.

Prijatno!

Video: Posvađana salata od matovilca i mortadele koju će svi obožavati

(Telegraf.rs)