Recept za "poderane gaće": Prženo testo kontroverznog imena kome niko ne može da odoli
Slaže se i sa slatkim i sa slanim dodacima
Prženo kvasno ili beskvasno testo se priprema u skoro svakoj kući u Srbiji, ali i van granica naše države, i čini se da svaka od njih ima različit recept, ali i naziv za isto jelo.
Rasprave oko imena ovog slasnog peciva postoje od pamtiveka; jedni ih nazivaju mekikama, drugi langošicama, treći prženim lepinjama, četvrti priganicama. Ipak, jedno ime se izdvaja - "poderane gaće".
Ovaj recept izdvaja se od ostalih, jer se u njega stavljaju dva podizača testa - i kvasac i prašak za pecivo, što će doprineti njegovoj mekoći. Testo će biti lagano i prozračno i neće upiti previše ulja. Osim toga, za razliku od uobičajenog zasecanja po sredini, ovo testo se zaseca sa gornje i donje strane, što će obezbeditie da bude brže prženo, ali i neodoljivo hrskavo.
Sastojci:
- 500 gr brašna
- 1 čaša jogurta
- 250 ml mleka
- 1 kocka svežeg kvasca
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
- ulje za prženje
Priprema:
Mleko zagrejte da bude mlako, dodajte kvasac i šećer, pa ostavite da zapeni.
Zatim dodajte jogurt, prašak za pecivo, so, šećer i sve dobro izmešajte.
Dodajte polako brašno i sve umesite u glatko testo. Ostavite ga na toplom da narasta oko 45 minuta.
Potom ga istresite na pouljenu ili pobrašnjenu površinu, razvaljajte oklagijom i isecite na kvadrate jednake veličine.
Svaki kvadrat zasecite sa gornje i donje strane.
Ulje zagrejte i testo pržite sa svake strane dok ne porumeni.
Služite uz slatke ili slane dodatke.
Prijatno!
(Telegraf.rs)