Recept za domaći jogurt, gust kao grčki: Pravi se od samo dva sastojka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Domaći jogurt može da stoji i do dve sedmice u frižideru

Foto: Shutterstock

Domaći jogurt je uglavnom ukusniji nego onaj koji kupujemo u prodavnicama, a recept za njegovu pripremu je vrlo jednostavan.

Sastojci:

  •  2 l mleka
  •  2 dl gotovog jogurta

Priprema: 

Mleko sipajte u šerpu, a ringlu uključite na srednje jaku temperaturu i stavite mleko da se zagreva. Ostavite ga da se zagreje do tačke ključanja, neka dosegne temperaturu oko 93C; to ćete izmeriti uz pomoć kuhinjskog termometra. Nakon toga malo promešajte, skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi.

Pošto se mleko rashladilo, sipajte šolju mleka i pola šolje jogurta i mešajte dok se jogurt u potpunosti ne rastvori u mleku. Razblaženi jogurt zatim sipajte u ostatak mleka, stalno mešajući. Šerpu poklopite, umotajte u kuhinjske krpe i stavite u hladnu rernu, a zatim je uključite na otprilike 50 stepeni.

Ostavite jogurt u rerni najmanje četiri sata ili preko noći. Imajte na umu da što duže stoji u rerni, to će jogurt biti gušći. Kada jogurt dostigne gustinu koju želite izvadite ga iz rerne, a ukoliko se surutka uhvatila po vrhu pažljivo je iscedite ili jednostavno umešajte žicom za mućenje.

Sipajte jogurt u željene posude i stavite u frižider, gde može stajati dve nedelje.

Prijatno!

Video: Potreban je samo minut za preukusan početak dana

(Telegraf.rs)