Recept za palentu sa povrćem zapečenu u rerni: Posni obrok koji će vas dugo držati sitim

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo jelo rado ćete spremati i kada prođu dani posta

Foto: Shutterstock

Palenta je namirnica koju bi uvek trebalo da imate u kuhinji, a naročito sada kad je u toku Vaskršnji post. 

Možete je kombinovati sa više namirnica i začina, a najbolje od svega je to što se brzo sprema i vrlo je ekonomična.

Ovo je recept za posnu palentu zapečenu u rerni, a dinstano povrće ovom jelu daće posebnu notu.

Sastojci:

  • 1/2 šolje palente
  • 2 šolje vode
  • 200 g čeri paradajza
  • 2 crvene paprike
  • 1 veza mladog crnog luka
  • 200 g šampinjona
  • so, biber
  • 1 kašičica začinske paprike
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • začini po ukusu

Priprema:

Vodu sipajte u šerpu i stavite da provri, dodajte palentu, posolite i spremite je po upustvu sa kesice.

Pleh u kom ćete peći obložite papirom za pečenje, pa preručite gotovu palentu i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni desetak minuta.

Paradajz, šampinjone i paprike iseckajte, pa ih dinstajte u tiganju na malo vode.

Dodajte nadeve i začine po ukusu i mešajte dok povrće ne omekša.

Palentu izvadite iz rerne, isecite na kocke željene veličine i poslužite je uz dinstano povrće, pa sve pospite iseckanim mladim lukom i čeri paradajzom. 

Prijatno!

(Telegraf.rs)