Recept za zlatiborsku heljdopitu od koje ide voda na usta: Doručak za prave gurmane

Vreme čitanja: oko 1 min.

Napravljena od jednostavnih sastojaka, ova pita je prilično jak doručak koji će vas držati sitima sve do ručka, one manje ješne i duže

Foto: Shutterstock

Teško da postoji neko ko je posetio Zlatibor, Zlatar ili Užice da nije probao čuvenu heljdopitu. Napravljena od jednostavnih sastojaka, ova pita je prilično jak doručak koji će vas držati sitima sve do ručka, one manje ješne i duže.

Heljdopita je specijalitet zlatiborskog kraja, pravi se od palačinki od heljde i nadevom od sira, kajmaka i jaja. Istina, danas se može pronaći među pekarskim proizvodima, ali je neuporedivo ukusnija kada izađe direktno iz vaše kuhinje.

Sastojci:

  • 200 g heljdinog brašna
  • 400 g pšečničnog integralnog brašna
  • 4 jajeta
  • 1/2 kašičice soli
  • 5 kašika ulja
  • 800 ml kisele vode

za fil: 

  • 500 g sitnog sira
  • 150 g kajmaka
  • so 
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 6 jaja
  • 100 ml ulja
  • 1 čaša pavlake (180 g)

Priprema:

Od sastojaka za palačinke napravite testo koje će biti nešto gušće od uobičajenog. Pecite palačinke na umerenoj vatri bez dodavanja ulja, sa jedne i sa druge strane.

Odaberite tiganj koji je sličnog prečnika kao i posuda u kojoj će se pita peći.

Žicom sjedinite sve sastojke za fil i posolite po ukusu.

Za pečenje je najbolje odabrati šerpu, dobro je podmazati uljem ili mašću ili obložiti papirom za pečenje.

Ređajte redom, palačinka, fil, palačinka fil, vodeći računa da vam i za poslednju palačinku ostane fila.

Pecite pitu u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 30 minuta.

Izvadite je iz rerne, ostavite da se malo ohladi, pa secite na parčad željene veličine i poslužite.

Prijatno!

Video: E, ovako se roštiljaju sočni pileći ražnjići! Ima da se tope u ustima

(Telegraf.rs)