Recept za posni, čorbast pasulj: Kuvan na starinski način, kakav do sada niste probali

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj zasitan i ukusan obrok naše bake su za vreme postova spremale često

Foto: Shutterstock

U vreme posta, pasulj je naizostavan obrok, a ovaj recept za starinsko jelo je verovatno jedan od onih kakav još niste probali.

Ovako su ga kuvale naše bake u vreme vaskršnjeg i božićnog posta, a pošto je zasitan i hranljiv, bio je čest gost na trpezama naših predaka.

Od davnina postao je jedan od najrasprostranjenijih i omiljenih obroka mnogima.

Sastojci: 

  • 400 g pasulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 glavica belog luka
  • 1 veća šargarepa
  • 1 peršun koren i list
  • biber u zrnu
  • lovorov list
  • 1 zelena paprika
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica aleve paprike
  • začin, so, biber mleveni
  • ulje

Priprema:

Pasulj operite i nalijte vodom, pa ostavite da odstoji nekoliko sati u poklopljenoj šerpi.  Prospite tu vodu, pa nalijte novu. Dodajte sitno seckanu jednu glavicu crnog luka, šargarepu, koren peršuna, biber u zrnu, lovorov list i zelenu papriku.

Kuvajte sat vremena na srednjoj temperatuti. U tiganju zagrejte  ulje i propržite sitno seckanu drugu glavicu crnog luka, zatim dodajte  brašno, seckani beli luk i, kad porumeni, dodajte alevu papriku. Skinite sa vatre i sipajte u pasulj.

Dodajte začin, mleveni biber i soli po potrebi. Ostavite da vri još dva minuta i pasulj je gotov. Poslužite ga uz sezonsku salatu.

Prijatno!

Video: Tajna se krije u jednom sastojku: Ovako se pravi najukusnija paradajz čorba

(Telegraf.rs)