Recept za posni, čorbast pasulj: Kuvan na starinski način, kakav do sada niste probali
Ovaj zasitan i ukusan obrok naše bake su za vreme postova spremale često
U vreme posta, pasulj je naizostavan obrok, a ovaj recept za starinsko jelo je verovatno jedan od onih kakav još niste probali.
Ovako su ga kuvale naše bake u vreme vaskršnjeg i božićnog posta, a pošto je zasitan i hranljiv, bio je čest gost na trpezama naših predaka.
Od davnina postao je jedan od najrasprostranjenijih i omiljenih obroka mnogima.
Sastojci:
- 400 g pasulja
- 2 glavice crnog luka
- 1 glavica belog luka
- 1 veća šargarepa
- 1 peršun koren i list
- biber u zrnu
- lovorov list
- 1 zelena paprika
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica aleve paprike
- začin, so, biber mleveni
- ulje
Priprema:
Pasulj operite i nalijte vodom, pa ostavite da odstoji nekoliko sati u poklopljenoj šerpi. Prospite tu vodu, pa nalijte novu. Dodajte sitno seckanu jednu glavicu crnog luka, šargarepu, koren peršuna, biber u zrnu, lovorov list i zelenu papriku.
Kuvajte sat vremena na srednjoj temperatuti. U tiganju zagrejte ulje i propržite sitno seckanu drugu glavicu crnog luka, zatim dodajte brašno, seckani beli luk i, kad porumeni, dodajte alevu papriku. Skinite sa vatre i sipajte u pasulj.
Dodajte začin, mleveni biber i soli po potrebi. Ostavite da vri još dva minuta i pasulj je gotov. Poslužite ga uz sezonsku salatu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)