Starinski recept za mladenčiće: Ovako su ih spremale naše bake za veliki praznik braka i dece
Praznuju ga pre svega mladi bračni parovi i deca, a obeležava se i simboličnim mešenjem 40 kolačića
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici na dan 22. marta slave Svetih 40 mučenika. Ovaj praznik u narodu je poznat kao Mladenci, jer su stradalnici bili mladići i to njih 40.
Praznuju ga pre svega mladi bračni parovi i deca, a obeležava se i simboličnim mešenjem 40 kolačića - mladenčića.
Od davnina naše bake su ih pravile po jedinstvenom receptu, a novopečene mlade su učile od njih kako da umese ove ukusne kolačiće sa medom, koji su neretko posipani i orasima.
Donosimo vam starinski prepis za mladenčiće.
Sastojci:
- 400 ml kisele vode
- 100 ml obične vode
- 1 kocka kvasca
- 200 ml ulja
- 100 g šećera
- 700 g brašna
- sok od 1 limuna i naredndana korica
- med
za šećernu vodicu:
- 100 ml vode
- 4 kašike šećera
Priprema:
Kvasac rastopite u 100 ml mlake vode da nadođe. U kiselu vodu dodajte ulje, šećer, limunov sok i rendanu limunovu koru, kao i nadošli kvasac. Dodajte brašno i zamesiti testo, da nije ni meko ni tvrdo.
Najbolje je da testo zamesite uveče, tako da odstoji preko noći. Ujutru razvijte koru debljine prsta, pa čašom vadite mladenčiće i poređajte u pleh.
U 100 ml vode razmutite četiri kašike šećera, pa pre pečenja svaki mladenčić premazati šećernom vodicom.
Pecite ih 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Posle 10 minuta pečenja, smanjite temperaturu na 180 stepeni i mladenčiće pecite još desetak minuta, dok ne porumene.
Kada se ispeku premažite ih medom, a po želji pospite i mlevenim orasima.
Prijatno!
(Telegraf.rs)