Starinski recept za mladenčiće: Ovako su ih spremale naše bake za veliki praznik braka i dece

Vreme čitanja: oko 1 min.

Praznuju ga pre svega mladi bračni parovi i deca, a obeležava se i simboličnim mešenjem 40 kolačića

Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici na dan 22. marta slave Svetih 40 mučenika. Ovaj praznik u narodu je poznat kao Mladenci, jer su stradalnici bili mladići i to njih 40.

Praznuju ga pre svega mladi bračni parovi i deca, a obeležava se i simboličnim mešenjem 40 kolačića - mladenčića.

Od davnina naše bake su ih pravile po jedinstvenom receptu, a novopečene mlade su učile od njih kako da umese ove ukusne kolačiće sa medom, koji su neretko posipani i orasima.

Donosimo vam starinski prepis za mladenčiće.

Sastojci: 

  • 400 ml kisele vode
  • 100 ml obične vode
  • 1 kocka kvasca
  • 200 ml ulja
  • 100 g šećera
  • 700 g brašna
  • sok od 1 limuna i  naredndana korica
  • med

za šećernu vodicu:  

  • 100 ml vode
  • 4 kašike šećera

Priprema: 

Kvasac rastopite u 100 ml mlake vode da nadođe. U kiselu vodu dodajte ulje, šećer, limunov sok i rendanu limunovu koru, kao i nadošli kvasac. Dodajte brašno i zamesiti testo, da nije ni meko ni tvrdo.

Najbolje je da testo zamesite uveče, tako da odstoji preko noći. Ujutru razvijte koru debljine prsta,  pa čašom vadite mladenčiće i poređajte u pleh.

U 100 ml vode razmutite četiri kašike šećera, pa pre pečenja svaki mladenčić premazati šećernom vodicom.

Pecite ih 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Posle 10 minuta pečenja, smanjite temperaturu na 180 stepeni i mladenčiće pecite još desetak minuta, dok ne porumene.

Kada se ispeku premažite ih medom, a po želji pospite i mlevenim orasima.

Prijatno!

Video: Brzo, lako, jeftino: Za ovaj recept vam trebaju tost, čokolada i tiganj, a ukus je neprocenjiv

(Telegraf.rs)