Recept za humus na vodi: Ukusni namaz za doručak u danima posta
Uz dodatak maslina ili kiselih krastavčića možete napraviti ukusni sendvič koji će vam dugo držati sitost
U danima posta, posebno onog na vodi, veliki je izazov osmisliti jelovnik za čitav dan. Ipak, ako pustite mašti na volju, videćete da postoji veliki broj jela koja se mogu pripremati bez kapi ulja.
Jedno od njih je i dobro poznati namaz od leblebija - humus. Iako se u humus obično dodaje maslinovo ulje, ova verzija se priprema na vodi, čime se uopšte ne gubi na ukusu.
Namaz je idealan za doručak ili večeru, a uz dodatak maslina ili kiselih krastavčića možete napraviti ukusni sendvič koji će vam dugo držati sitost.
Sastojci:
- 200 g kuvanih leblebija (iz konzerve)
- 4 kašike tahinija
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- sok od 2 manja limuna
- 1 kašika suvog vlašca
- 1 kašika belog luka u prahu
- začinska paprika
Priprema:
U blender stavite kuvane leblebije, tahini, so, biber, vlašac, beli luk i sok od limuna, pa sve dobro usitnite. Ukoliko je humus suviše gust, dodajte vodu od leblebija, iz konzerve.
Namaz je potrebno blendirati nekoliko minuta, jer ćete tako dobiti glatku i ujednačenu masu.
Gotov humus prebacite u činiju za serviranje, a ostatak u teglu koju ćete čuvati u frižideru.
Humus pospite sa malo začinske paprike i poslužite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)