Recept za posni pirinač sa tikvicama: Jedan sastojak mu daje poseban ukus

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jelo je lagano, a opet ukusno i zasitno

Foto: Shutterstock

Pirinač je namirnica koja odlično ide kao prilog uz razna jela, ali može biti i potpuno savršeno samostalno jelo. Dobro se slaže sa svim vrstama mesa i povrća i brzo se priprema.

Danas vam donosimo recept koji će vam dobro doći u danima posta, koji su u toku. Jelo je lagano, a opet ukusno i zasitno.

Sastojci:

  • 3 manje zukini tikvice 
  • 200 g pirinča
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika suvog vlašca
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje
  • 100 g crnih maslina
  • veza peršuna

Priprema:

Tikvice operite i sa korom ih isecite na krugove. Crveni luk iseckajte sitno, a beli izgnječite. Pirinač dobro operite u nekoliko voda, pa ga skuvajte kao i obično.

Na maslinovom ulju, pogodnom za kuvanje, i malo vode prodinstajte luk, pa dodajte tikvice i sve propržite.

Dodajte potom beli luk, vlašac, so i biber, a onda i kuvani pirinač i sve dobro sjedinite.

Masline isecite na polovine, peršun sitno, pa pospite po gotovom jelu i poslužite. Masline su sastojak koji će ovom jelu dati posebnu notu.

Jelo se odlično slaže uz sve vrste mesa, ali je savršeno ukusno i samostalno.

Prijatno!

Video: Sir od indijskog oraha, posno zadovoljstvo

(Telegraf.rs)