Uštipci s kvascem, neodoljivo mekani i hrskavi: Recept za savršen doručak
Uspevaju čak i početnicima u kuhinji
Nema ništa lepše nego kad se ujutro kućom proširi miris sveže prženog testa. Uštipci su svakako na vrhu liste i ujedno doručak koji je decenijama omiljen u kućama širom Balkana.
Prednost ovakvog doručka je što ga možete poslužiti i u slatkoj i u slanoj varijanti, i što ga vole sve generacije.
Iako svaka domaćica ima svoj recept za uštipke, mi donosimo proverenu varijantu sa tačnim merama, tako da će i početnicima u kuhinji biti lako da naprave savršen doručak.
Sastojci:
- 20 g svežeg kvasca
- 400 g mekog brašna tip-400
- 300 ml mlake vode
- soli po ukusu
- kašičica šećera
- kašika bilo koje domaće rakije
- ulje za prženje
Priprema:
Ugrejte vodu taman toliko da se smlači, pa skinite sa šporeta, dodajte izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna. Promešajte i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.
Potom preručite smesu sa kvascem u činiju, dodajte ostatak brašna, so i rakiju, pa varjačom izradite testo. Ostavite ga da odstoji dvadesetak minuta.
U dublju šerpu sipajte ulje, zagrejte ga, pa u vruće ulje kašikom vadite uštipke i pržite ih dok ne porumene. Kad su gotovi, izvadite ih i držite ih par minuta na papirnom ubrusu da se ocede od viška masnoće.
Služite sa sirom, jogurtom, pavlakom, kajmakom ili nekim slatkim namazom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)