Probali smo sarajevske ćevape i pokušali da dokučimo njihovu tajnu: Ovi "sastojci" su ključni
Metalni tanjirić, ceo somun, luk i mnogo vrućih ćevapa, sve kako red nalaže
Kad stomak zakrči, a vas pravi "ćejf" dovede u Sarajevo, izbor pravog zalogaja sužava se najlakše na kugli zemaljskoj. Prateći gurmansku logiku slano, pa slatko, gradska "raja" u kom god delu grada da se nalazite, može vam preporučiti svoju omiljenu ćevabdžinicu jer je "deset u pola s lukom", baš tu najbolje.
Dilemu nismo imali ni mi, kada smo posle "turizma" i mnogo obilazaka i posla krenuli na večeru. Ipak, oblaci i grmljavina, koji su takođe jedan od simbola Sarajeva, momentalno su nam promeni plan, pa smo tako, umesto onih "poznatih" odlučili da skrenemo u "nepoznato" i da u lokalnim uličicama pronađemo naše omiljene i "baš najbolje" ćevape.
Koja je tajna sarajevskih ćevapa?
To vam niti u jednoj gostionici majstori svog zanata neće reći. Tako je bilo i u ovoj našoj, maloj, pedantno sređenoj i vrlo živahnoj. Dok napolju tutnji prolećna oluja, konobari užurbano trčkaraju od stola do stola.
Za to vreme, nekoliko "majstora" izvodi čuda na roštilju. Mala porcija, dovoljna za prosečne gurmane. Ona "velika", traži dobro znojenje i česte pauze. Metalni tanjirić, ceo somun, luk i mnogo vrućih ćevapa, sve kako red nalaže. Doživljaj koji će vas omamiti, u svakom smilu.
Na pitajne "sa čime su?", usledio je i kratak odgovor :"Sa lukom, sa čime bi bili?"
Upravo je taj smisao za humor jedna od tajni. Kada posetite i "osetite" Sarajevo, shvatićete da su sastojci isti, ili barem jako slični, kao i svuda na Balkanu. Ali, humor, "ćejf", "merak", Baščaršija, Trebević, Igman, uske uličice... Sve to je neizostavni sastojak zbog kojeg su svi ćevapi "baš oni najbolji". Uverite se i sami.
(Telegraf.rs)