Puter-lisnate kifle: Doručak u kome će uživati cela porodica
Toplo, mirisno pecivo uvek je asocijacija na lep početak novog dana
Kiflice i kifle, tople, meke i sočne, a još sa mirisom i ukusom putera, koje se tope u ustima na prvi zalogaj uvek su asocijacija na savršen obrok za početak novog dana. Donosimo vam recept za jedno takvo pecivo u kome će uživati cela porodica.
Savršene su i prazne, a ako su punjene nadevom od sira i kajmaka, užitak je još potpuniji.
Sastojci:
Za testo:
- 1,5 kg brašna
- 20 g kvasca
- 5 kašika ulja
- 2 jajeta
- 5 dl mleka
- 250 g putera
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica soli
Za fil:
- 250 g svežeg sira
- 150 g kajmaka
Za premazivanje:
- 1 celo jeje
- 1 žumance
- 20 g putera
Priprema:
Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka, sa dve kašike šećera i ostavite da nadođe. Od brašna, soli, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamesite meko testo.
Napravite 16 loptica, zatim podelite na dva dela po osam loptica. Svaku rastanjite na debljinu od pola centimetra i razvijte na prečnik 20 centimetara, premažite omekšalim puterom i ređajte jednu preko druge, tako da poslednju koru ne treba premazivati.
Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite testo da odmara 20 minuta. Rastanjite prvo jedan deo od osam premazanih kora u veliku okruglu koru i podelite najpre na četiri dela, a svaku četvrtinu na još šest.
Iz jedne razvijene kore dobićete 24 trouglića. Sir izmrvite i pomešajte sa kajmakom. Na svaki trouglić stavite pomalo fila, pa zavijte kiflicu. Tako uardite i sa drugim delom testa.
Kiflice poređajte u pleh, prethodno obložen papirom za pečenje, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odmaraju sat vremena. Napravite premaz tako što ćete 20 grama putera lagano otopiti i spojiti sa prethodno umućenim žumancem i jajetom.
Ovim zatim premažite kiflice. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta na 220 stepeni, dok fino ne porumene.
Poslužite ih tople uz napitak koji volite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)