Puter-lisnate kifle: Doručak u kome će uživati cela porodica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Toplo, mirisno pecivo uvek je asocijacija na lep početak novog dana

foto Pixabay

Kiflice i kifle, tople, meke i sočne, a još sa mirisom i ukusom putera, koje se tope u ustima na prvi zalogaj uvek su asocijacija na savršen obrok za početak novog dana.  Donosimo vam recept za jedno takvo pecivo u kome će uživati cela porodica.

Savršene su i prazne, a ako su punjene nadevom od sira i kajmaka, užitak je još potpuniji.

Sastojci: 

Za testo:

  • 1,5 kg brašna
  • 20 g kvasca
  • 5 kašika ulja
  • 2 jajeta
  • 5 dl mleka
  • 250 g putera
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica soli

Za fil: 

  • 250 g svežeg sira
  • 150 g kajmaka

Za premazivanje: 

  • 1 celo jeje
  • 1 žumance
  • 20 g putera

Priprema: 

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka, sa dve kašike šećera i ostavite da nadođe. Od brašna, soli, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamesite meko testo.

Napravite 16 loptica, zatim podelite na dva dela po osam loptica. Svaku rastanjite na debljinu od pola centimetra i razvijte na prečnik 20 centimetara, premažite omekšalim puterom i ređajte jednu preko druge, tako da poslednju koru ne treba premazivati.

Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite testo da odmara 20 minuta. Rastanjite prvo jedan deo od osam premazanih kora u veliku okruglu koru i podelite najpre na četiri dela, a svaku četvrtinu na još šest.

Iz jedne razvijene kore dobićete 24 trouglića. Sir izmrvite i pomešajte sa kajmakom. Na svaki trouglić stavite pomalo fila, pa zavijte kiflicu. Tako uardite i sa drugim delom testa.

Kiflice poređajte u pleh, prethodno obložen papirom za pečenje, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odmaraju  sat vremena. Napravite premaz tako što ćete 20 grama putera lagano otopiti i spojiti sa prethodno umućenim žumancem i jajetom.

Ovim  zatim premažite kiflice. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta na 220 stepeni, dok fino ne porumene.

Poslužite ih tople uz napitak koji volite.

Prijatno!

Video: Ovaj pekar je toliko vešt da za minut iseče 500 kiflica

(Telegraf.rs)