Lak i jednostavan recept za lazanje: Idealan i za one manje vešte u kuhinji
Većini omiljeni italijanski specijalitet
Lazanje su jedan od italijanskih specijaliteta koji se odomaćio u svim delovima sveta. Iako njihova priprema deluje komplikovano, to zapravo nije tako, a njihov ukus je prava rapsodija i praznik za nepca.
Većina onih koji pripremaju lazanje imaju svoje trikove, te tvrde da su baš te najbolje ili originalne, a mi vam donosimo jednostavan i lak recept, idealan i za one manje vešte u kuhinji.
Sastojci:
- 1 veći crveni luk
- 3 čena belog luka
- 1 srednja šargarepa
- 500 g mlevenog mesa (junećeg ili mešanog)
- 500 ml paradajz-sosa
- so
- biber
- bosiljak
za bešamel:
- 4 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike putera
- 2 kašike brašna
- 2 čena belog luka
- 600 ml mleka
- so
- biber
- malo muskatnog oraha
i još:
- 300 g mocarele
- 500 g kora za lazanje
Priprema:
U većoj posudi prodinstajte crni i beli luk. Dodajte meso i rendanu šargarepu, pa sve dobro upržite. Začinite po ukusu, dodajte paradajz-sos i sve kuvajte još pet minuta.
Crveni sos sklonite sa strane.
U dublju šerpicu stavite ulje, puter i brašno, pa ga propržite dok blago ne porumeni na niskoj temepraturi.
Ulivajte mleko sve vreme mešajući, dodajte beli luk i začine, pa sklonite sa vatre.
Posudu za pečenje pouljite, pa ređajte malo crvenog sosa, kore za lazanje, ponovo crveni sos, beli sos i tako do kraja.
Na vrh stavite iseckanu mocarelu i lazanje pecite na 200 stepeni oko 45 minuta.
Pečene lazanje ostavite da se malo ohlade, isecite na parčad željene veličine i poslužite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)